Consiliul Concurenței investighează dificultățile agricultorilor români în vânzarea cărnii de porc
Consiliul Concurenței a anunțat luni, 22 decembrie, că a inițiat un studiu amplu pentru a identifica obstacolele care împiedică fermierii români să comercializeze carnea de porc. Această acțiune a fost determinată de creșterea importurilor de carne de porc și de reducerea exporturilor, conform declarațiilor președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
„Analizăm întregul lanț – de la fermă, la abator, procesare și până la retail – pentru a stabili ce măsuri pot stimula diversitatea produselor la raft și, implicit, prețuri mai accesibile pentru consumatori”, a declarat Chirițoiu.
Autoritatea a solicitat informații de la companiile din domeniu și instituțiile publice și a lansat un apel public adresat tuturor producătorilor de carne și produse din carne de porc. Dacă se vor identifica blocaje sau infracțiuni, acestea vor fi sancționate.
„Autoritatea invită producătorii de carne de porc și produse din carne de porc (în special mici producători/fermieri) și procesatorii, precum și orice altă parte interesată să transmită date, informații și/sau documente, pe care le consideră relevante, la adresa sectoriala.cp@consiliulconcurentei.ro”, se menționează în comunicatul Consiliului Concurenței.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, un român consumă în medie peste un kilogram și jumătate de carne de porc pe lună, iar prețurile au crescut cu 4,44% comparativ cu anul trecut.
