Mic dejun balcanic, senzație pe TikTok
Micul dejun balcanic a devenit viral pe platformele de socializare, atrăgând atenția și în revista Vogue. Căutările pentru acest fel de mâncare pe TikTok au crescut semnificativ în ultimii ani.
Conform Vogue, „Deși este definit în linii mari ca provenind din regiunea Balcanilor, este mai bine să luați orice implicații de autenticitate cu o rezervă. Este vorba, probabil, de o abordare creativă a ceea ce consumă în mod tradițional oamenii din unele, dar nu din toate, țările balcanice. Alimentele incluse tind să fie integrale și/sau crude: gândiți-vă la legume crude, pâine, carne și brânză.”
O variantă de mic dejun balcanic propusă de pagina Balkandad pe TikTok începe cu o rachie, pentru a ucide bacteriile. Urmează prăjirea slăninei, care este o parte de burtă de porc afumată, ideală pentru prăjirea ouălor. După ce se lasă grăsimea, se prăjesc ouăle și cârnații. Pe farfurie se așează ouăle, cârnații, brânza, roșiile, ceapa verde, alături de murături, iaurt proaspăt, ceapă, usturoi, zacuscă și pâine proaspătă. Recent, varianta de mic dejun balcanic s-a îmbunătățit cu un burek cald, cu carne.
Helena Barham, terapeut nutrițional și practician de medicină funcțională, subliniază: „Să vă începeți ziua cu legume, carne, brânză, ouă și un pic de carbohidrați din cereale integrale este minunat. Conținutul de proteine și fibre contribuie la sațietate, astfel încât ajută la evitarea căderii de energie de la mijlocul dimineții, menținându-vă sătul până la prânz.”
