Burbujile care salvează: Cum șampania poate diminua riscul de infarct brusc
A bea șampanie, a consuma mai multe fructe, a menține o greutate corporală sănătoasă și a avea o atitudine pozitivă pot contribui la reducerea riscului de stop cardiac subit (SCA), conform unui studiu recent. Milioane de oameni mor anual din cauza SCA, o afecțiune în care inima încetează să mai pompeze sânge, adesea fără avertisment. Aceste incidente sunt cauzate de ritmuri cardiace anormale, iar fără tratament imediat, cum ar fi resuscitarea cardio-respiratorie, victimele pot deceda.
Studiul a identificat 56 de factori de risc neclinici asociați cu SCA, inclusiv stilul de viață, măsurile fizice, factorii psihosociali, statutul socioeconomic și mediul local. Cercetătorii au descoperit dovezi semnificative că abordarea acestor factori ar putea preveni un număr considerabil de cazuri.
Factori de protecție
Printre soluțiile identificate se numără un consum mai mare de șampanie și vin alb, un aport crescut de fructe, menținerea unei stări de spirit pozitive, gestionarea greutății, controlul tensiunii arteriale și îmbunătățirea educației. Studiul sugerează că între 40% și 63% din cazurile de SCA ar putea fi evitate prin luarea în considerare a acestor 56 de factori de risc.
Cercetătorii au analizat datele a peste 500.000 de persoane din UK Biobank, dintre care 3.147 au suferit un SCA pe parcursul unei perioade de urmărire de 14 ani. Co-investigatorul studiului a subliniat că, pentru prima dată, s-a realizat o investigare cuprinzătoare a asociațiilor dintre factorii de risc modificabili non-clinici și incidența SCA, fiind surprinși de procentul mare de cazuri care ar putea fi prevenite.
Concluzii și implicații
Studiul a relevat asocieri semnificative între diverși factori modificabili și SCA, cu modificările stilului de viață având cel mai mare impact asupra prevenirii acestor cazuri. Eliminarea celor mai slabe treimi dintre cei 56 de factori de risc ar putea preveni aproximativ 40% din cazurile de SCA, în timp ce eliminarea celor mai grave două treimi ar putea crește acest procent la 63%.
Editorialiștii au comentat asupra efectului cardioprotector asociat consumului de șampanie și vin alb, punând la îndoială ideea că doar vinul roșu ar avea proprietăți benefice. Deși cercetările asupra mecanismelor de bază sunt încă neclare, aceste constatări sugerează că beneficiile consumului moderat de alcool ar putea fi mai complexe decât s-a crezut anterior.
În timp ce British Heart Foundation recomandă reducerea consumului de alcool ca parte a strategiilor de prevenire a SCA, studiul sugerează că abordările la nivel de populație, axate pe prevenție, sunt necesare pentru a face față provocărilor create de SCA. Aceasta include o combinație de predispoziții genetice, afecțiuni cardiovasculare, declanșatori de mediu și factori de stil de viață, care complică eforturile profesioniștilor din domeniul sănătății și ale factorilor de decizie politică.
