28 octombrie 2025
Contact
Reper News
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Reper NewsReper News
Font +/-Aa
Cautare
  • Categorii
    • Politică
    • Local
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 repernews.ro
Extern

Cercetătorii din Danemarca au creat iaurt cu ajutorul furnicilor. Descoperă ingredientele unei rețete inedite din Bulgaria!

Radu Bălescu
Ultima actualizare: 06/10/2025 16:41
Radu Bălescu
Distribuie
cercetatorii danezi au preparat iaurt cu ajutorul furnicilor ce presupune reteta originara din bulgaria 68e3c70245441
Distribuie

Cercetători din Danemarca creează iaurt cu ajutorul furnicilor

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga și Universitatea Tehnică din Danemarca au investigat o metodă tradițională de fermentare care implică furnici de lemn și lapte cald, o tehnică originară din Turcia și regiunea Balcanilor. Aceștia au realizat un studiu în Bulgaria, unde rudele cercetătoarei în antropologie Sevgi Mutlu Sirakova le-au explicat etapele acestei tradiții.

Veronica Sinotte, de la Universitatea Copenhaga, a detaliat procesul folosit: patru furnici au fost adăugate într-un pahar cu lapte cald, conform instrucțiunilor primite de la unchiul cercetătoarei. Paharul a fost lăsat peste noapte într-un mușuroi de furnici, creând condițiile ideale pentru fermentare, iar a doua zi laptele a căpătat o consistență mai groasă și un gust acrișor, similar cu primele etape de preparare a iaurtului.

Autoarea principală a studiului, Leonie Jahn, a subliniat că, deși furnicile sunt comestibile, în mod tradițional ele nu sunt consumate, deoarece furnicile din primul lot sunt folosite pentru a iniția alte culturi de iaurt. Furnicile de lemn sunt cunoscute ca purtătoare de bacterii lactice și acetice, care contribuie la coagularea laptelui. De asemenea, sistemul natural de apărare chimică al furnicilor acidifică laptele, favorizând dezvoltarea unei culturi bacteriene adaptate la mediul acid.

Experimentele au arătat că iaurtul obținut are un gust ușor picant. Leonie Jahn a remarcat că iaurturile tradiționale prezintă o diversitate mai mare de tulpini bacteriene comparativ cu cele comerciale, ceea ce influențează gustul și textura produsului. Veronica Sinotte a accentuat importanța recunoașterii patrimoniului biocultural în obiceiurile alimentare.

Cercetătorii au avertizat totuși că oamenii nu ar trebui să încerce această metodă acasă din cauza riscurilor de infestare cu paraziți ai furnicilor vii. Maeștrii bucătari de la restaurantul Alchemist din Copenhaga, premiat cu stele Michelin, au integrat iaurtul obținut cu ajutorul furnicilor în diverse preparate, inclusiv brânză asemănătoare cu mascarpone, cocktailuri speciale și sandvișuri cu înghețată de iaurt.

Etichete:bulgariadanemarcafurniciiaurt
Distribuie acest articol
E-mail Copiază legătură Imprimare
Articolul precedent elogiu total pentru dennis man in olanda este de clasa internationala in tot ceea ce face 68e3c57863dd8 Dennis Man, starul Olandei: „Un talent de talie mondială în tot ce întreprinde!”
Articolul următor dumitru dragomir anunta urmatorul transfer de la fcsb sigur il ia gigi e la fel ca haaland 68e3c8f18184f Dumitru Dragomir dezvăluie viitorul transfer de la FCSB: „Gigi îl va aduce cu siguranță. Este asemănător cu Haaland!”
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

Proiectul de extindere a Delfinariului din Constanța progresează, însă licitația pentru echipamente a fost anulată din nou.

Proiectul de extindere a Delfinariului din Constanța progresează, însă licitația pentru echipamente a fost anulată…

28/10/2025

Boreal Plus: O nouă comunitate dedicată locuitorilor din Constanța

Boreal Plus: O nouă comunitate dedicată locuitorilor din Constanța Piața rezidențială din Constanța a cunoscut…

28/10/2025

Incidente tumultoase la Cochirleni: un recidivist, găsit vinovat de agresiune și amenințări, susține că el a fost cel atacat în fața judecătorilor.

Incidente tumultoase la Cochirleni Un bărbat din județul Constanța, Dumitrel N., a fost condamnat la…

28/10/2025

Transformarea sălii de atletism de la Badea Cârțan este pe cale să înceapă: autorizația de construcție a fost aprobată!

Transformarea sălii de atletism de la Badea Cârțan este pe cale să înceapă: autorizația de…

28/10/2025

Unul dintre camarazii lui Superman din Valu lui Traian, dorit și de autoritățile germane: legat de o serie de spargeri spectaculoase în județul Constanța

Camarazii lui Superman din Valu lui Traian, căutați de autoritățile germane Mihalache Nica, membru al…

28/10/2025

S-ar putea să vă placă și

soigu acuza republica moldova ca va incerca sa falsifice votul de la parlamentare in diaspora mae o noua ingerinta inacceptabila 6899f3582bf63
Extern

Şoigu acuză Moldova de intenţia de a manipula votul din străinătate la alegeri. MAE: O intervenţie inacceptabilă!

Moderator Radu Bălescu
razboiul din ucraina ar putea dura inca multe luni avertizeaza cancelarul german friedrich merz 68b1d0dd11f73
Extern

Conflictul din Ucraina ar putea continua mult timp, atrage atenția cancelarul german Friedrich Merz

Moderator Radu Bălescu
india a cerut inspectie de urgenta la toate avioanele boeing 787 684d6db692bc8
Extern

India solicită o verificare rapidă a tuturor aeronavelor Boeing 787

Moderator Radu Bălescu
inca o baza aeriana rusa atacata de ucraineni printre avioanele lovite un mig 31k folosit la lansarea de rachete kinjal raport 684696ec58c5a
Extern

O nouă lovitură ucraineană asupra unei baze aeriene ruse: un MiG-31K, capabil să lanseze rachete Kinjal, printre aeronavele afectate (raport)

Moderator Radu Bălescu
Reper News
Facebook Twitter Youtube
Site-ul nostru de știri îți pune la dispoziție cele mai recente informații și analize detaliate dintr-o gamă largă de domenii: politică, actualitate, economie, evenimente internaționale, lifestyle, sport și travel. Echipa noastră de jurnaliști monitorizează constant evoluțiile din întreaga lume, garantându-ți perspective echilibrate și obiective, pentru a te menține mereu bine informat.
Utile
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate
© 2025 repernews.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?