16 decembrie 2025
Contact
Reper News
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Reper NewsReper News
Font +/-Aa
Cautare
  • Categorii
    • Politică
    • Local
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 repernews.ro
Extern

Cercetătorii din Danemarca au creat iaurt cu ajutorul furnicilor. Descoperă ingredientele unei rețete inedite din Bulgaria!

Radu Bălescu
Ultima actualizare: 06/10/2025 16:41
Radu Bălescu
Distribuie
cercetatorii danezi au preparat iaurt cu ajutorul furnicilor ce presupune reteta originara din bulgaria 68e3c70245441
Distribuie

Cercetători din Danemarca creează iaurt cu ajutorul furnicilor

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga și Universitatea Tehnică din Danemarca au investigat o metodă tradițională de fermentare care implică furnici de lemn și lapte cald, o tehnică originară din Turcia și regiunea Balcanilor. Aceștia au realizat un studiu în Bulgaria, unde rudele cercetătoarei în antropologie Sevgi Mutlu Sirakova le-au explicat etapele acestei tradiții.

Veronica Sinotte, de la Universitatea Copenhaga, a detaliat procesul folosit: patru furnici au fost adăugate într-un pahar cu lapte cald, conform instrucțiunilor primite de la unchiul cercetătoarei. Paharul a fost lăsat peste noapte într-un mușuroi de furnici, creând condițiile ideale pentru fermentare, iar a doua zi laptele a căpătat o consistență mai groasă și un gust acrișor, similar cu primele etape de preparare a iaurtului.

Autoarea principală a studiului, Leonie Jahn, a subliniat că, deși furnicile sunt comestibile, în mod tradițional ele nu sunt consumate, deoarece furnicile din primul lot sunt folosite pentru a iniția alte culturi de iaurt. Furnicile de lemn sunt cunoscute ca purtătoare de bacterii lactice și acetice, care contribuie la coagularea laptelui. De asemenea, sistemul natural de apărare chimică al furnicilor acidifică laptele, favorizând dezvoltarea unei culturi bacteriene adaptate la mediul acid.

Experimentele au arătat că iaurtul obținut are un gust ușor picant. Leonie Jahn a remarcat că iaurturile tradiționale prezintă o diversitate mai mare de tulpini bacteriene comparativ cu cele comerciale, ceea ce influențează gustul și textura produsului. Veronica Sinotte a accentuat importanța recunoașterii patrimoniului biocultural în obiceiurile alimentare.

Cercetătorii au avertizat totuși că oamenii nu ar trebui să încerce această metodă acasă din cauza riscurilor de infestare cu paraziți ai furnicilor vii. Maeștrii bucătari de la restaurantul Alchemist din Copenhaga, premiat cu stele Michelin, au integrat iaurtul obținut cu ajutorul furnicilor în diverse preparate, inclusiv brânză asemănătoare cu mascarpone, cocktailuri speciale și sandvișuri cu înghețată de iaurt.

Etichete:bulgariadanemarcafurniciiaurt
Distribuie acest articol
E-mail Copiază legătură Imprimare
Articolul precedent elogiu total pentru dennis man in olanda este de clasa internationala in tot ceea ce face 68e3c57863dd8 Dennis Man, starul Olandei: „Un talent de talie mondială în tot ce întreprinde!”
Articolul următor dumitru dragomir anunta urmatorul transfer de la fcsb sigur il ia gigi e la fel ca haaland 68e3c8f18184f Dumitru Dragomir dezvăluie viitorul transfer de la FCSB: „Gigi îl va aduce cu siguranță. Este asemănător cu Haaland!”
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

Zeci de micuți se bucură de antrenamente la inaugurarea clubului de baschet Cruisers Constanța!

Inaugurarea clubului de baschet Cruisers Constanța Zeci de copii s-au bucurat duminică de antrenamentele organizate…

16/12/2025

Kelemen Hunor: „De la începutul anului, ne așteptăm la o reducere a inflației”

Kelemen Hunor: „De la începutul anului, ne așteptăm la o reducere a inflației” Preşedintele UDMR,…

16/12/2025

Farul Constanța joacă luni ultima partidă acasă din acest sezon!

Farul Constanța joacă luni ultima partidă acasă din acest sezon Alb-albaștrii au nevoie de victorie…

16/12/2025

Nicuşor Dan: La întâlnirile cu judecătorii, toate perspectivele sunt binevenite. Am ascultat aceste opinii în privat de mult timp.

Nicuşor Dan: La întâlnirile cu judecătorii, toate perspectivele sunt binevenite Președintele Nicuşor Dan a declarat…

16/12/2025

Maria Corina Machado, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace 2025, a suferit o accidentare gravă în timpul evadării din Venezuela.

Maria Corina Machado, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace 2025, a suferit o accidentare gravă…

16/12/2025

S-ar putea să vă placă și

presedintele taiwanului exclude o capitulare in cazul unei invazii chineze ne vom apara libertatea 68cef8869e115
Extern

Președintele Taiwanului reafirmă angajamentul de a lupta pentru libertate în fața unei posibile invazii chineze: „Nu ne vom predai!”

Moderator Radu Bălescu
germania suspenda exporturile de arme catre israel din cauza extinderii ofensivei din gaza 68963d7bc9b48
Extern

Germania îngheață livrările de armament către Israel, ca urmare a intensificării conflictului din Gaza

Moderator Radu Bălescu
germania schimba strategia de aparare noul program militar pentru tinerii de 18 ani provoaca proteste si tensiuni politice 6932fd31f09bb
Extern

Germania își reorientează politica de apărare: Programul militar pentru tinerii de 18 ani stârnește controverse și nemulțumiri politice.

Moderator Radu Bălescu
ministrul pakistanez al apararii spune ca o incursiune militara din partea indiei este iminenta ne am intarit fortele 680fca3856851
Extern

„Oficial pakistanez: O acțiune militară din partea Indiei se apropie, iar noi ne-am consolidat apărarea”

Moderator Radu Bălescu
Reper News
Facebook Twitter Youtube
Site-ul nostru de știri îți pune la dispoziție cele mai recente informații și analize detaliate dintr-o gamă largă de domenii: politică, actualitate, economie, evenimente internaționale, lifestyle, sport și travel. Echipa noastră de jurnaliști monitorizează constant evoluțiile din întreaga lume, garantându-ți perspective echilibrate și obiective, pentru a te menține mereu bine informat.
Utile
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate
© 2025 repernews.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?