Un ardei iute românesc promite să devină cel mai picant din întreaga lume
Un soi de ardei iute din Buzău ar putea deveni cel mai picant din lume, conform creatorilor săi, care afirmă că concentrația sa de substanță iute a depășit recordul mondial deținut de un ardei din Statele Unite. Matilda Popescu, cercetător științific, explică: „Ar fi echivalentul a 400 de ardei iuți normali.”
Noul soi, care nu are încă un nume oficial, este în curs de omologare. Popescu menționează că, având în vedere iuțeala acestuia, nu poate fi folosit în alimentație, iar personalul care lucrează cu el are nevoie de echipament special și de două straturi de mănuși de protecție: „Abia putem folosi degetele după ce lucrăm cu el.”
Soiul de ardei iute este hibrid, format dintr-un soi local și mai multe internaționale. Nivelul capsaicinei, substanța care conferă iuțeala ardeiului, a ajuns, în urma cercetărilor efectuate la Buzău, la valori extrem de ridicate.
Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, menționează că instituția are în conservare peste 1.000 de linii de ardei iute, cu o concentrație mare de capsaicină. De asemenea, el adaugă că au o denumire propusă pentru acest soi: Halep, dar care ar putea fi respinsă din cauza asemănării cu Habanero.
Substanțele extrase din acest ardei iute se utilizează în spray-urile pentru alungarea urșilor, în cele de autoapărare, dar și în industria chimică. Conform Guinness Book, recordul mondial pentru cel mai iute ardei este deținut de Pepper X, originar din Statele Unite.
