Vinuri europene din după 2010, afectate de o substanță nocivă
Nivelurile unei substanțe chimice, denumite acid trifluoroacetic (TFA), în vinurile europene au crescut „alarmant” în ultimele decenii, conform unei analize. Cercetătorii de la Pesticide Action Network Europe au testat 49 de sticle de vin din comerț pentru a observa evoluția contaminării cu TFA în alimente și băuturi. Rezultatele din 10 țări europene nu au arătat cantități detectabile de TFA în vinurile vechi.
Vinurile produse înainte de 1988 nu au prezentat urme de TFA, dar cele produse după 2010 au arătat o creștere semnificativă a contaminării. Vinurile organice și cele convenționale au arătat o creștere a contaminării cu TFA, însă nivelurile în varietățile organice au fost, în general, mai scăzute. Vinurile cu cele mai mari concentrații de TFA erau și cele cu cele mai mari reziduuri de pesticide, conform cercetătorilor.
Cercetătorii au folosit 10 vinuri din cramele austriece, datând din 1974, înainte de schimbările de politică ce au dus la utilizarea pe scară largă a substanțelor chimice precursoare ale TFA, precum și 16 vinuri achiziționate din supermarketurile austriece, din recoltele între 2021 și 2024. Analiza inițială a dezvăluit niveluri neprevăzute de ridicate ale contaminării cu TFA, ceea ce a determinat cercetătorii să solicite partenerilor europeni să contribuie cu mostre din propriile lor țări.
Rezultatele au arătat o „creștere modestă” a concentrațiilor, de la 13 micrograme pe litru la 21 între 1988 și 2010, și o „creștere bruscă” ulterior, atingând o medie de 121 micrograme pe litru în cele mai recente vinuri. Substanțele chimice PFAS sunt utilizate pe scară largă în produsele de consum, unele demonstrând efecte dăunătoare asupra sănătății umane.
Un studiu recent a susținut că natura persistentă a TFA și creșterea concentrațiilor sugerează că aceasta îndeplinește criteriile pentru o „amenințare la limita planetară pentru entitățile noi”, cu expunere crescută la scară globală, având un impact potențial disruptiv asupra proceselor vitale ale sistemelor Pământului.
Un alt cercetător a afirmat că, deși noile cercetări reprezintă doar o selecție preliminară, rezultatele sunt „șocante” și conforme cu ceea ce știe comunitatea științifică despre creșterea alarmantă a TFA. De asemenea, dovezile sugerează că pesticidele pe bază de PFAS pot fi o sursă majoră de TFA în zonele agricole.
Un studiu din noiembrie a relevat o „creștere semnificativă” a concentrațiilor de TFA în apa subterană, comparând terenurile agricole cu alte tipuri de utilizare a terenului. TFA nu poate fi degradată prin procese naturale și este foarte dificil și costisitor de eliminat în timpul tratamentului apei. Pesticidele precursoare de TFA au puține sau niciun fel de date disponibile privind ratele lor de formare a TFA, ceea ce complică evaluarea potențialului de emisii pe care solurile agricole le au în prezent.
Chiar dacă s-ar opri complet utilizarea acestor pesticide, se așteaptă o continuare a creșterii concentrațiilor de TFA în resursele de apă și în alte locuri în următorii ani.
