Vinul momentului: Excellence Crémant de Loire Blanc
Recomandarea zilei este Excellence Crémant de Loire Blanc, un vin spumant elegant și echilibrat, produs de crama Bouvet Ladubay, care are o istorie de peste 170 de ani în arta vinificației. Acest vin a fost distins cu Medalia de Aur la Concours National des Crémants și a primit 90 de puncte din partea Wine Enthusiast.
Crama Bouvet Ladubay a fost fondată în 1851 de Etienne Bouvet și soția sa, Celestine Ladubay, în regiunea Saint-Hilaire-Saint-Florent, în nord-vestul Franței. Punctul de plecare a fost achiziția a 8 kilometri de galerii subterane, care au fost utilizate ca pivnițe pentru învechirea vinurilor. De-a lungul timpului, crama a avut diverse etape de conducere, însă din 2015 este din nou în proprietatea familiei fondatoare. Astăzi, Bouvet Ladubay este considerată una dintre cele mai importante case de vinuri spumante din Franța, în afara regiunii Champagne.
Excellence Crémant de Loire Blanc este realizat din soiurile Chenin Blanc și Chardonnay. Culoarea sa aurie, cu reflexii de chihlimbar, se completează cu un profil aromatic ce evidențiază note de pere și mere. Gustul este proaspăt, bine echilibrat, cu o efervescență fină și o structură solidă. Se recomandă a fi servit la o temperatură de 6-8°C, fiind ideal ca aperitiv sau acompaniind preparate din carne albă.
Acest Crémant este descris ca fiind hotărât și bărbătesc, atât aromatic, cât și gustativ, având un caracter sobru care neglijează, aproape complet, latura ludică asociată spumantelor. Se recomandă a fi tratat ca un vin alb sec, care, deși are farmecul bulelor, se distinge prin robustețea sa.
