Secretele pentru o inimă sănătoasă: suplimentele care fac diferența
Acizii grași polinesaturați Omega-3, regăsiți predominant în uleiul de pește, sunt esențiali pentru sănătatea inimii. Doi dintre aceștia, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), sunt asociați cu o incidență mică a diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare, conform unui studiu recent realizat de Institutul de Cercetări Clinice din Montreal, Canada.
Suplimentele cu acizi grași Omega-3 au capacitatea de a limita inflamațiile cronice, care contribuie semnificativ la apariția și progresia aterosclerozei, principala cauză a bolilor cardiovasculare. Prin relaxarea vaselor de sânge și reducerea inflamației, acești acizi grași pot ajuta la menținerea unei tensiuni arteriale mai scăzute și a unei elasticități vasculare mai bune, ambele fiind factori protectori pentru sănătatea cardiovasculară.
Medicul specialist cardiolog Cezar Amititeloaie a subliniat importanța menținerii unui raport corect în administrarea suplimentelor Omega-3 în raport cu aportul de Omega-6, o altă clasă de acizi grași polinesaturați. Este esențial ca, pe măsură ce se consumă suplimente cu Omega-3, aportul de Omega-6 să fie redus, pentru a obține beneficii pentru organism.
În general, oamenii consumă mai mulți acizi grași Omega-6, care se găsesc în uleiuri din semințe (precum floarea-soarelui și palmier) și în multe alimente procesate. Aceasta poate duce la un dezechilibru între Omega-3 și Omega-6 în organism.
Medicul a recomandat ca suplimentele cu acizi grași să fie administrate împreună cu alimente care conțin grăsimi, pentru a optimiza absorbția. Momentul ideal pentru administrare este în timpul prânzului sau în prima parte a după-amiezii, evitându-se consumul seara, deoarece grăsimile consumate în orele tardive pot crește vâscozitatea sângelui și pot afecta calitatea somnului.
Este esențial ca orice tip de supliment să fie utilizat doar în baza unor carențe confirmate prin analize de laborator. Înainte de a începe suplimentarea, se recomandă efectuarea analizelor de sânge care determină valorile absolute ale acizilor grași Omega-3 și Omega-6, precum și raportul dintre aceștia. Dacă nivelul de Omega-3 este deja optim, suplimentarea poate fi contraproductivă, provocând un dezechilibru în raportul dintre acești acizi grași.
Nu există o perioadă standardizată pentru administrarea suplimentelor cu acizi grași, dar utilizarea lor prelungită trebuie evitată. După corectarea deficitului constatat în urma analizelor, este recomandat să se oprească administrarea acestor suplimente.
