Scăderea numărului de clienți în restaurantele din întreaga țară după creșterea prețurilor
Românii au început să renunțe la ieșirile în oraș, din cauza scumpirilor. Patronii de restaurante se plâng că, din cauza creșterii prețurilor, au rămas fără clienți. Încasările mai slabe coroborate cu cheltuielile mai mari ar putea duce la un colaps în industrie.
Proprietarii de restaurante din toată țara duc lipsă de clienți, scumpirile din ultima vreme determinând mulți să renunțe la ieșirile în oraș. O femeie afirmă: „Nu, nu își mai permit, absolut deloc! Și prețurile chiar au crescut.” Reporterul întreabă când a fost ultima dată la restaurant, iar femeia răspunde: „Anul trecut, în noiembrie.” O altă femeie adaugă: „Eu în restaurant nu m-am dus decât dacă am fost nevoită, la o nuntă.” Când este întrebată dacă își permite să mănânce un prânz la restaurant, răspunsul este: „Nu, nu. Îmi convine mai bine să cumpăr și să gătesc.”
Un bărbat exprimă dificultățile actuale: „E foarte greu. Foarte, foarte greu! Nu cred că își mai permit.”
De aproximativ o lună, numărul comenzilor de mâncare la restaurante a scăzut, iar rezervările sunt din ce în ce mai puține. Oamenii afirmă că, în raport cu veniturile lor, prețurile practicate sunt mult prea mari.
Patronii de restaurante explică și ei motivele pentru prețurile ridicate. Laurențiu Mălăescu, un producător, menționează: „S-a scumpit foarte mult și curentul. Automat se resimte și la noi, în cheltuielile pe care le avem pentru întreținerea solariilor. Automat o să se scumpească și legumele. An de an se scumpesc cu cel puțin 10-15%, dar anul acesta au crescut foarte mult într-un timp foarte scurt.”
Constantin Pănescu, proprietarul unui restaurant, adaugă: „Deja se simte și se vede că la noi, spre exemplu, în zona Rânca, pentru cei 564 de investitori de aici, sezonul s-a terminat înainte de a începe.”
Reprezentanții Băncii Naționale au prognozat o inflație de aproape 10 la sută pentru luna septembrie.
