Sărbătoarea Sfintei Parascheva: Peste 60.000 de sarmale pentru pelerinii din Iași
La Iași, se fac ultimele pregătiri pentru hramul Sfintei Parascheva, apogeul pelerinajului care a început cu șase zile în urmă. Conform tradiției, pelerinii vor primi, după slujbă, o masă caldă, iar bucătăresele au început deja pregătirea celor 60.000 de sarmale. Până acum, aproape 140.000 de oameni au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.
În bucătăria cantinei sociale din Iași, sarmalele care vor fi oferite pelerinilor au fost deja puse la fiert, iar oalele se umplu cu repeziciune. Cele mai iscusite bucătărese reușesc să prepare chiar și câte 2-3 sarmale pe minut. Angajatele cantinei au primit ajutor din partea unor voluntare dornice să contribuie la acest demers. „În fiecare an venim aici și facem sarmale. Suntem pensionare și ne face plăcere – suntem invitate să facem câte o activitate și să ajutăm pe cineva”, a declarat una dintre voluntare.
Sarmalele preparate vor fi gustoase, fiind realizate cu drag și dăruire pentru cei care sosesc de la distanță pentru a se închina la Sfânta Parascheva. „Suntem foarte bucuroși că putem să le oferim pelerinilor care au stat în ploaie, care sunt obosiți, o sărmăluță caldă”, a adăugat o altă voluntară.
În cantina socială se prepară 25.000 de sarmale, pentru care s-au utilizat cantități impresionante de ingrediente: 1.500 de kilograme de varză proaspătă, 120 de kilograme de ceapă, 330 de kilograme de carne tocată și 45 de kilograme de morcov. Diferența până la 60.000 va fi completată cu sarmale pregătite în restaurantele din oraș.
Pregătirea a început cu vreo două zile în urmă, inclusiv cu pregătirea ingredientelor necesare. Masa va fi organizată în aer liber, în curtea cantinei sociale de lângă Catedrala Mitropolitană, imediat după încheierea slujbei de hram. Până acum, peste 135.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.
