Roșiile, victimele caniculei: temperaturi de până la 45 de grade în solarii și prețuri în creștere pe piață
Roșiile sunt în pericol din cauza valului de căldură. Temperaturile, care ajung și la 45 de grade Celsius în solarii, afectează grav culturile, iar producătorii locali se tem că vor pierde mare parte din recoltă.
În piețe, un kilogram de roșii se vinde direct de la producător cu 15 lei. „Ce să facem?! Trebuie să mâncăm”, spun consolați clienții.
Un legumicultor explică: „Avem aici o plantă care are frunzele în partea de jos răsucite, din cauza căldurii. Ele așa se protejează de căldură, de soare.” În solariile din Gorj, primele roșii au început să se coacă, însă producția din acest an va fi mult mai mică, se plâng producătorii. Căldura excesivă a compromis culturile.
În solarii, căldura se resimte încă de la primele ore ale zilei. Dacă afară, termometrele indică 18 grade Celsius, în interiorul solarului temperatura depășește 30 de grade, iar după orele prânzului ajunge chiar și la 40-45 de grade Celsius. Agricultorii caută soluții pentru a menține temperaturile cât mai scăzute în solarii.
Laurențiu Mălăescu, producător: „Floarea nu apucă să se mai fecundeze și nu mai leagă rod. Face 2-3 roșii, în loc să facă 6-7. Noi am îmbunătățit la solarii, am adus ventilatoare, pentru a scădea temperatura din solar, am pus plasă de umbrire, aerisitoare laterale și capetele sunt deschise la maxim.”
O vânzătoare menționează: „Pierderi oricum o să fie… Din cauza căldurii, da, moare multă marfă. Lumea vrea roșia foarte frumoasă, pe cea urâtă nu ne-o primesc și noi trebuie să o vindem și pe aia, și pe aia. Facem mai multe prețuri, după cum vedeți, pe categorii.”
Clienții reacționează: „Nu se face nimic! Cumpărăm din piață cât de scumpe ar fi, n-avem de ales.” Un alt client observă: „Din ce observ, puțin mai scumpe.” Iar un altul concluzionează: „Păi ce să facem?! Trebuie să mâncăm, până la urmă. Asta e…”
