România, lider în Europa de Sud-Est la comenzi de sushi
România ocupă primul loc în Europa de Sud-Est la cererea de sushi în ultimele 12 luni, conform unei analize realizate de o platformă de comenzi și livrări la domiciliu. Dintre toate tipurile de sushi, românii preferă Maki, urmate de Nigiri, Inari, Sashimi și Uramaki. Consumul de sushi a înregistrat o creștere semnificativă, România fiind una dintre cele mai dinamice piețe din regiune pentru acest preparat.
Cu ocazia Zilei Internaționale a sushi-ului, sărbătorită anual pe 18 iunie, compania de livrări a dezvăluit cele mai interesante date despre preferințele culinare ale românilor. De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, 14 februarie – Ziua Îndrăgostiților – a fost ziua cu cele mai multe comenzi de sushi din România, cu aproximativ 60 de porții de sushi pe oră. În 2025, această zi a depășit chiar și zilele de weekend, iar imediat după 14 februarie, românii au comandat porții semnificative de sushi și pe 8 martie (Ziua Femeii), confirmând că sushi-ul este o opțiune preferată nu doar pentru ocazii speciale.
Analiza arată că ora 19.00 reprezintă momentul de vârf al comenzilor de sushi în România, iar vineri, sâmbătă și duminică sunt zilele cu cel mai mare consum. În medie, într-o zi de weekend, consumul crește cu 21% față de o zi obișnuită din timpul săptămânii. Cele mai multe comenzi pentru sushi provin din orașele București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Constanța.
Bucureștiul nu doar că este pe primul loc la consum, dar are și cei mai pasionați fani. Cea mai mare comandă individuală de sushi din România a fost înregistrată în Capitală, având o valoare de peste 2.300 lei. Tot din București provine și cel mai activ utilizator al serviciilor de livrări, care a comandat peste 400 de porții de sushi în doar 12 luni.
Printre toate tipurile de sushi, Maki rămâne preferatul românilor, o porție din două comandate fiind Maki. Următoarele tipuri preferate sunt Nigiri, Inari, Sashimi și Uramaki. În ceea ce privește combinațiile de ingrediente, românii sunt fideli clasicului, somonul fiind în frunte, urmat de crema de brânză și creveți, folosiți atât în rulouri, cât și în tempura.
Cererea de sushi a crescut cu 21% la nivel global în prima jumătate a acestui an, comparativ cu anul precedent, iar România a avut un aport semnificativ în această creștere. Numărul utilizatorilor care au comandat sushi prin intermediul platformei respective a crescut cu 17% la nivel mondial, confirmând tendința de globalizare a acestei delicatese japoneze.
