RFK Jr. propune o schimbare radicală: consumul crescut de grăsimi saturate pentru americani
Robert F. Kennedy Jr., secretarul pentru sănătate și servicii sociale, intenționează să emită recomandări care să încurajeze americanii să consume mai multe grăsimi saturate, contrazicând astfel recomandările nutriționale din ultimele două decenii. Această propunere a stârnit îngrijorări în rândul experților în sănătate.
Cheryl Anderson, membru al consiliului de administrație al American Heart Association și profesor la Universitatea din California, San Diego, a declarat: „Răspunsul meu și sfatul pe care mi l-am dat mie însămi a fost să rămân calmă și să vedem ce se întâmplă, deoarece nu s-a dat niciun indiciu cu privire la modul, motivul și momentul în care ar putea avea loc această potențială schimbare.” Anderson a subliniat că recomandarea privind grăsimile saturate a fost una dintre cele mai constante în ghidurile alimentare de-a lungul timpului.
Ronald Krauss, profesor de pediatrie și medicină la Universitatea din California, San Francisco, a cercetat intens grăsimile saturate și a constatat că acestea ar putea fi mai puțin dăunătoare decât se credea anterior. Totuși, el consideră că „dacă [Kennedy] va spune că ar trebui să consumăm mai multe grăsimi saturate, cred că acesta este un mesaj greșit”. Kennedy a afirmat că noile recomandări nutriționale vor „sublinia necesitatea de a consuma grăsimi saturate din lactate, carne de calitate, carne proaspătă și legume.”
Cercetările lui Krauss arată că „grăsimile saturate sunt relativ neutre” în comparație cu concepțiile anterioare. Studiile sale indică faptul că reducerea consumului de grăsimi saturate este benefică doar dacă este realizată prin înlocuirea acestora cu alimente adecvate, cum ar fi grăsimile nesaturate provenite din ulei de măsline. El a subliniat că înlocuirea grăsimilor saturate cu zaharuri și carbohidrați poate crește riscul de boli de inimă.
Anderson a explicat că, deși este de acord cu Krauss că alegerile alimentare sunt importante, nu este de acord că grăsimile saturate sunt „neutre”. „Când te uiți la dieta americană actuală, vezi că conține prea multe grăsimi saturate și, prin urmare, în prezent, nu are un impact neutru asupra populației noastre”, a spus ea.
Amândoi experții au convenit că recomandările nutriționale ar trebui să se concentreze mai puțin pe nutrienți specifici, cum ar fi grăsimile saturate, și mai mult pe alimentele în sine. Anderson a adăugat că „oamenii nu mănâncă nutrienți. Ei mănâncă alimente.”
Krauss a menționat că ghidurile nutriționale sunt elaborate pe parcursul mai multor ani și a subliniat că nu este normal ca secretarul HHS să facă modificări pe loc. Cel mai recent raport, „Dietary Guidelines for Americans”, este așteptat să ofere recomandări pentru perioada 2025-2030, dar actuala administrație nu pare să urmeze protocolul obișnuit.
Krauss a adăugat că modificarea propusă de Kennedy ar putea avea un impact direct asupra meselor școlare și rațiilor militare, având în vedere că actuala recomandare este de maximum 10% din totalul caloriilor din grăsimi saturate. El a avertizat că această schimbare ar putea afecta negativ nivelul de colesterol al populației și, implicit, riscul de boli cardiace.
„Tipul analizează dovezile într-un mod foarte selectiv. Anumite lucruri pe care le spune se potrivesc cu ceea ce eu consider recomandări responsabile în ceea ce privește alimentele procesate, dar apoi sunt amestecate cu alte lucruri, ceea ce face să pară că întreaga recomandare se bazează pe dovezi, dar nu este adevărat”, a concluzionat Krauss.
