Remus Ștefureac demontează legenda vieții idilice din comunism
Directorul general al INSCOP, Remus Ștefureac, a discutat în cadrul emisiunii „În fața ta” despre nostalgia românilor pentru comunism și a combătut mitul mâncării mai bune din acea perioadă. El a explicat că în comunism nu existau controale ale calității alimentelor și că produsele cele mai bune erau exportate. „Eu nu pot să fiu de acord cu lucrul ăsta. Nu era mult mai sănătoasă, iar în anii ’80 se punea orice mâncare. Mama lucra în industria alimentară și, citându-l pe Radu Paraschivescu, erau toate mortăciunile în mâncare. Tot ce era bun se exporta, iar pentru a hrăni poporul, în parizerul pe care noi azi îl glorificăm se puneau toate mortăciunile. Nu făcea nimeni control de calitate la acele alimente”, a afirmat Ștefureac.
De asemenea, el a analizat rezultatele unui sondaj care arată că 80% dintre respondenți consideră că oamenii se ajutau mai mult în perioada comunistă. „Probabil că așa e, dintr-un motiv foarte simplu: într-o societate totalitară, oamenii încercau să se ajute reciproc, inclusiv prin mica corupție, pentru a supraviețui”, a adăugat el.
Ștefureac a subliniat că și în prezent există categorii de români care se confruntă cu dificultăți. „Există categorii de români din zonele rurale și orașele mici care o duc rău. O parte din acești oameni nu mai au familie, copiii lor au emigrat masiv, iar ei nu mai au perspective de viitor. E o dezamăgire perpetuă, iar factorii psihologici merită să fie tratați constructiv”, a concluzionat Remus Ștefureac.
