Reducerea tensiunii arteriale: Descoperă fructul surpriză ce îți va transforma dieta!
Un nou studiu arată că un fruct comun, bogat în potasiu, poate fi mai eficient în reducerea tensiunii arteriale decât renunțarea la sare, dacă este adăugat în dietă. Cercetătorii subliniază că echilibrul dintre potasiu și sodiu este esențial pentru sănătatea cardiovasculară. Aproape o treime dintre adulții din întreaga lume sunt afectați de hipertensiune arterială și complicațiile acesteia. Controlul potasiului din alimentație prin consumul mai mare de banane ar putea fi cheia pentru reducerea tensiunii arteriale, sugerează studiul publicat în American Journal of Physiology-Renal Physiology.
În prezent, medicii recomandă pacienților cu hipertensiune arterială să reducă consumul de sare pentru a controla nivelurile de sodiu din organism. Cu toate acestea, studiul recomandă ca acești pacienți să includă bananele în alimentația lor, pe lângă reducerea sării, pentru a-și reglementa mai eficient tensiunea arterială. „De obicei, atunci când avem hipertensiune arterială, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare”, spune unul dintre autorii studiului. „Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea sodiului.”
De ce e important raportul sodiu/potasiu
Sodiul și potasiul sunt electroliți care ajută corpul să transmită semnale electrice pentru a contracta mușchii. Ei joacă, de asemenea, un rol în alte funcții esențiale, cum ar fi retenția de apă. Studiul afirmă că creșterea raportului de potasiu față de sodiu ar putea fi mai eficientă pentru reducerea tensiunii arteriale decât doar reducerea consumului de sodiu. Deși relația dintre consumul excesiv de sodiu din alimentație și hipertensiunea arterială este bine acceptată, efectele benefice ale unui consum mai mare de potasiu din alimentație au primit, istoric, mai puțină atenție.
Hipertensiunea, o problemă în societățile industrializate
Studiul folosește un model matematic specific pe sexe pentru a evalua modul în care raportul potasiu/sodiu influențează corpul, simulând diferite niveluri de sodiu și potasiu în organism și efectele acestora asupra tensiunii arteriale. De exemplu, studiul arată că bărbații dezvoltă mai ușor hipertensiune arterială decât femeile aflate în perioada premenopauzală, dar bărbații sunt, de asemenea, mai susceptibili să răspundă pozitiv la un raport mai mare de potasiu față de sodiu.
Noua metodă ar putea ajuta la realizarea de experimente pentru a identifica rapid și etic modul în care diferiți factori influențează corpul. „Oamenii primitivi consumau multe fructe și legume, iar în acest fel, sistemele noastre de reglementare a corpului ar fi evoluat pentru a funcționa cel mai bine cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu”, concluzionează cercetătorii. „Astăzi, dietele occidentale tind să fie mult mai bogate în sodiu și mai sărace în potasiu. Acesta ar putea explica de ce hipertensiunea arterială se găsește în principal în societățile industrializate, nu în societățile izolate.”
