Razele soarelui sau carotenoidele: Care este secretul sănătății tale?
Atingerea razelor de soare pe pielea noastră poate crea o imagine de poveste, dar bronzul este, de fapt, o reacție de apărare a pielii împotriva radiațiilor UV. Aceste radiații, situate între lumina vizibilă și radiațiile X în spectrul electromagnetic, pot vătăma celulele pielii prin afectarea ADN-ului, crescând riscul de cancer de piele.
Pielea dispune de un mecanism de apărare reprezentat de melanină, un pigment produs de melanocite, celulele situate în profunzimea epidermei. Expunerea prelungită la radiațiile UV determină o producție crescută de melanină, rezultând bronzul. Radiațiile UV sunt clasificate în trei tipuri: UVA, UVB și UVC, fiecare având efecte diferite asupra pielii.
Radiațiile UVA constituie aproximativ 95% din radiațiile UV, pătrunzând adânc în piele și provocând modificări ADN rapid. Acestea sunt utilizate și în saloanele de bronzat, unde intensitatea este de 10-15 ori mai mare decât cea a soarelui, crescând astfel riscul de cancer de piele cu 70%. Radiațiile UVB afectează în principal epiderma și sunt un factor principal în dezvoltarea cancerului de piele, contribuind la îmbătrânirea prematură. UVC, cu cea mai mică lungime de undă și cea mai mare energie, sunt blocate de stratul de ozon, protejând astfel suprafața Pământului.
Vitamina D din suplimente
Deși radiațiile UV stimulează sinteza de vitamina D în piele, riscurile asociate cu expunerea la soare depășesc beneficiile. Vitamina D poate fi obținută din suplimente, în special din ulei de pește, care conține și omega-3.
Melanomul, cancerul cutanat cu celule scuamoase și cancerul cutanat cu celule bazale sunt forme de cancer prevenibile prin limitarea expunerii la soare și evitarea saloanelor de bronzat. Este esențial să ne protejăm pielea de razele UV, mai ales între orele 11:00 și 15:00.
Îmbrăcămintea care acoperă cât mai mult din piele și pălăriile cu boruri largi sunt importante pentru protecție. Aplicarea unei creme cu factor de protecție (SPF) de 30 sau 50 pe zonele expuse poate reduce riscul de melanom cu până la 50%. Este recomandată aplicarea SPF-ului încă de la 6 luni, împreună cu alte măsuri de prevenție.
Importanța aplicării corecte a SPF-ului
Aplicarea corectă a SPF-ului este crucială: este preferabil să alegem o cremă în locul unui spray, reaplicând după expunerea la apă și nisip. Cantitatea optimă este de jumătate de linguriță pentru față și gât și 5 lingurițe pentru tot corpul. SPF-ul trebuie aplicat chiar și în zilele înnorate, deoarece radiațiile UV trec prin nori și feronier.
Moleculele din dietă ca protecție
Protecția oferită de măsurile externe poate fi completată prin consumul de molecule din dietă, precum nicotinamida (niacinamida), o formă a vitaminei B3, care poate reduce riscul de cancer de piele cu până la 25%. Alimente bogate în nicotinamidă includ peștele, pieptul de pui, ciupercile, orezul brun și legumele.
Carotenoidele, molecule ce conferă culoare fructelor și legumelor, pot oferi și pielii o strălucire aurie. Acestea au efecte antioxidante și protejează sănătatea pielii. Alimente bogate în carotenoide includ morcovii, cartofii dulci, roșiile, citricele, pepenele galben, ardeii grași și mango.
