Raed Arafat la inaugurarea unei noi unități de primiri urgențe
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat cu ocazia inaugurării unei noi unități de primiri urgențe din Alba Iulia că nu a fost inaugurat „un fast food medical”. Arafat a subliniat că „timpul de aşteptare e parte din sistem, nu poţi să îl reduci la zero”, menționând că în sistemul de urgenţă cazurile cu adevărat critice nu aşteaptă.
„Trebuie să se înţeleagă că nu am inaugurat un fast-food medical. Aici nu este vorba de o unitate unde intri, ai pretenţii să fie totul făcut în cinci minute şi să ieşi de acolo, cum te duci să cumperi un sendviş de la un fast-food. Şi acolo aştepţi, şi aici aştepţi, pentru că sunt motive de aşteptare”, a afirmat Arafat.
El a explicat că sistemul funcţionează pe bază de priorităţi, iar „priorităţile nu sunt primul venit, primul servit”, ci ţin cont de gravitatea şi de potenţialul de agravare a cazului. Medicul a menționat că analizele şi investigaţiile, precum şi consulturile de specialitate, necesită timp, iar medicii au și alte obligații, în special chirurgii, care intră în sala de operaţie.
Arafat a adăugat că, deși lucrurile s-au îmbunătățit și s-au salvat foarte multe vieți, timpul de aşteptare face parte din sistem: „Poţi să-l scurtezi, poţi să-l îmbunătăţeşti dacă colaborarea cu secţiile este bună şi vin rapid să vadă bolnavul, se scurtează timpul dacă au anumite aparate de analiză în UPU, se scurtează timpul, dacă e destul personal în UPU se scurtează timpul.”
Acesta a subliniat că în UPU cazurile cu adevărat grave nu sunt lăsate să aştepte: „Nu am avut nicio reclamaţie ca un bolnav critic, în stop cardiac, politraumatizat, etc. care să fie în aşteptare, aceia intră direct în sala de resuscitare. De regulă, care aşteaptă sunt cei care sunt cu probleme care la triaj se stabileşte că potenţialul de agravare este mic, ei pot să aştepte o oră, o oră jumătate, două, dar asta nu înseamnă că nu sunt văzuţi în primele 15-20-30 de minute şi sunt luaţi în considerare, sunt sub monitorizare.”
