Producătorii europeni de vinuri și băuturi spirtoase solicită eliminarea tarifelor
Producătorii de vin și băuturi spirtoase din Europa sunt îngrijorați de excluderea sectorului din noul acord comercial dintre SUA și Uniunea Europeană și solicită includerea acestuia într-un regim tarifar de tip ”zero-la-zero”. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că acordul-cadru prevede tarife de 15% pentru bunurile europene importate în SUA, fără a include o decizie privind vinul și băuturile spirtoase. Un acord separat pentru acest sector va fi analizat în următoarele săptămâni.
Originea produsului este esențială pentru vinuri și băuturi spirtoase, ceea ce face aproape imposibilă relocarea producției. O derogare aplicabilă întregii industrii ar fi binevenită, având în vedere că consumul se află în scădere și obiceiurile de consum se schimbă.
Acțiunile companiilor precum Pernod Ricard, Rémy Cointreau, Diageo și Davide Campari au crescut moderat pe fondul speranței privind o eventuală scutire, însă incertitudinea ulterioară a dus la o scădere de circa 3,5%. Producătorii de bere, mai puțin afectați de tarife din cauza producției locale, au avut evoluții negative, în ciuda rezultatelor pozitive raportate de Heineken, care a semnalat o scădere a încrederii consumatorilor din SUA.
Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV), care reprezintă industria vinului din UE, a cerut includerea sectorului pe lista finală a produselor acoperite de un acord fără tarife. Marzia Varvaglione, președinta CEEV, a declarat că urmăresc cu mare interes rezultatul negocierilor privind lista de produse care ar putea fi incluse în aranjamentul zero-la-zero, printre care se numără și unele produse agricole.
Partea americană susține, de asemenea, un acord mutual fără tarife. Chris Swonger, CEO al Distilled Spirits Council din SUA, a exprimat optimism cu privire la revenirea la un regim comercial fără tarife pentru băuturile spirtoase din ambele regiuni.
Conform Eurostat, băuturile alcoolice reprezintă una dintre principalele categorii de export ale UE către SUA, cu o valoare de aproximativ 9 miliarde de euro în 2024. SUA a exportat băuturi spirtoase în valoare de 1,2 miliarde de dolari către UE în același an. Sectorul european al băuturilor a înregistrat vânzări slabe în ultimele trimestre, afectat de tensiunile comerciale și de scăderea consumului post-pandemie. Potrivit CEEV, tariful de 10% impus anterior de SUA a dus la o scădere de circa 12% a cifrei de afaceri pentru producătorii de vin europeni.
Yiannis Paraskevopoulos, cofondator al Gaia Wines din Grecia, a subliniat că orice majorare de preț va afecta negativ consumul, afirmând că nu există prea mulți consumatori, europeni sau americani, care să aprecieze o scumpire. În ciuda incertitudinii, branduri precum Moët & Chandon (LVMH) adoptă o abordare pragmatică, CEO-ul Sibylle Scherer declarând: ”Rămânem agili. Asta facem de 280 de ani.”
