Premiu internațional pentru scurtmetrajul „Arome din Dobrogea”
Scurtmetrajul „Arome din Dobrogea: O călătorie prin bucătăria etnică”, realizat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) împreună cu Organizația de Management al Destinației Județul Constanța (OMD Constanța), a câștigat Premiul categoriei „Expediții Culinare” în cadrul galei internaționale FOOD FILM MENU 2025 Category Winners Awards. Distincția a fost acordată de IGCAT – International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, la Barcelona, pe 27 septembrie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, în cadrul World Gastronomy Summit, desfășurat la Palau Reial de Pedralbes.
Aprecierea juriului a subliniat calitatea și relevanța proiectului: „Filmul este o lucrare profesională care evidențiază călătoria multiculturală a destinației. Dimensiunea multiculturală este reflectată în bogăția și diversitatea bucătăriei locale.”, a declarat Amira Iqbal Al Lawati, Director General al Dezvoltării Turismului, Ministerul Patrimoniului și Turismului (Oman), membru al juriului.
Această reușită se aliniază inițiativelor care susțin candidatura Dobrogei pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2029, prin consorțiul Explore Dobrogea, format din UNPR Regiunea Sud-Est, Primăria Năvodari, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța și Kirvad Tour SRL, care a depus protocolul oficial la IGCAT.
Scurtmetrajul premiat face parte din programul „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, inițiat de INP și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acest program își propune să promoveze diversitatea gastronomică multietnică a Dobrogei, să implice comunitățile locale în documentarea patrimoniului imaterial și să transmită identitatea culturală a regiunii prin publicarea rețetarului bilingv „The Taste of Dobrogea!”.
„Felicităm echipele INP și OMD Constanța, care au dat curs invitației de a participa la acest concurs internațional și au reușit să ducă patrimoniul culinar al Dobrogei pe scena mondială.”, a declarat Daniel Moraru, Președinte UNPR RSE.
După ceremonia de premiere, a fost deschis votul publicului, care va decide Premiul Publicului. Locurile I–III, stabilite de juriu, precum și câștigătorul votului publicului vor fi anunțați în cadrul Galei ce va avea loc pe 27 octombrie 2025, la Gozo, European Region of Gastronomy 2026. Perioada de vot a început pe 27 septembrie și durează până pe 10 octombrie 2025.
