Prelungirea limitării marjelor de profit la produsele alimentare esențiale până pe 30 septembrie 2025
Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu trei luni, până la data de 30 septembrie 2025, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat joi pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Prezenta ordonanţă reglementează prorogarea unor termene, după cum urmează: prelungeşte termenul de aplicare al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023, cu modificările şi completările ulterioare, cu o nouă perioadă de 3 luni, respectiv până la data de 30 septembrie 2025 inclusiv, cu efecte în combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, în vederea menţinerii puterii de cumpărare a populaţiei pentru produsele de bază”, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.
Beneficiile estimate prin intrarea în vigoare şi aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ au în vedere reducerea sau eliminarea consecinţelor negative probabile şi posibile generate de actuala situaţie, precum menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor din sectoarele vegetal şi zootehnic, dar şi a procesatorilor români.
Proiectul de act normativ creează cadrul juridic necesar aplicării măsurilor care au în vedere reducerea sau eliminarea consecinţelor generate de actuala situaţie asupra populaţiei şi sectoarelor de producţie, procesare, distribuţie, comercializare produse agricole şi alimentare, precum: scăderea puterii de cumpărare a populaţiei pentru produsele alimentare de bază; distorsionarea pieţei produselor agroalimentare; existenţa unor practici comerciale neloiale; diminuarea activităţii operatorilor din sectoarele economice implicate, până la reducerea masivă sau închiderea activităţii; menţinerea vulnerabilităţii şi expunerii consumatorilor faţă de evoluţiile nefavorabile ale pieţelor agricole.
„Adoptarea măsurilor preconizate de actul normativ va duce la creşterea puterii de cumpărare a populaţiei în ceea ce priveşte produsele agricole şi alimentare de bază, echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor acestora, contribuind la ameliorarea nivelului de trai, precum şi la evitarea depopulării spaţiului rural. Aceste măsuri ar putea contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativă şi calitativă a producţiilor agricole, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli”, se arată în Nota de fundamentare.
Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023, cu modificările şi completările ulterioare, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului. Cota de adaos comercial pe întreg lanţul de distribuţie este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului.
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură adoptată în august 2023 pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor, a fost continuată în 2024, extinzându-se lista produselor vizate. La sfârşitul anului trecut, Executivul a decis prelungirea măsurii până la 30 iunie 2025. Lista alimentelor cuprinde: pâine albă simplă, lapte de vacă de consum, brânză telemea de vacă, iaurt simplu, făină albă de grâu, mălai, ouă de găină, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui şi porc, legume proaspete, fructe proaspete, cartofi proaspeţi, zahăr alb tos, smântână, unt şi magiun.
De asemenea, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prelungeşte şi termenul de aplicare al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2023 până la data de 31 decembrie 2025, pentru menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor din sectoarele vegetal şi zootehnic, precum şi a procesatorilor români.
Nepromovarea în regim de urgenţă a acestor măsuri poate avea ca efecte afluxul de produse agricole din Ucraina, imposibilitatea valorificării produselor de către fermierii români, distorsionarea pieţei produselor agroalimentare, creşterea stocurilor şi degradarea acestora, abandonarea fermelor de către fermierii români.
