Marea Britanie interzice importul de brânzeturi și carne din Uniunea Europeană
Guvernul britanic a introdus o interdicție temporară pentru turiștii care aduc brânză și produse din carne din Uniunea Europeană, în încercarea de a preveni răspândirea febrei aftoase. Restricțiile se aplică indiferent dacă produsele sunt ambalate industrial sau cumpărate din magazinele „duty free”. Călătorilor nu li se mai permite să aducă, pe teritoriul Marii Britanii, produse precum carnea conservată sau brânza, inclusiv cele din sandvișuri, din cauza epidemiei în creștere de febră aftoasă pe continent.
Măsura a fost adoptată după o interdicție anterioară, care viza produse similare din Germania, Ungaria, Slovacia și Austria, în urma creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire în rândul bovinelor din aceste țări. Febra aftoasă este un virus extrem de infecțios care provoacă leziuni pe corpul animalelor, ducând la șchiopătat și probleme de hrănire. Deși nu prezintă risc de răspândire la oameni, există temeri că produsele contaminate ar putea fi consumate de animale.
Dacă produsele din carne sunt parțial gătite sau afumate, sau dacă produsele lactate nu au fost pasteurizate corespunzător, virusul ar putea supraviețui. Restricțiile se aplică persoanelor care sosesc în Marea Britanie, dar nu și în Irlanda de Nord, Jersey, Guernsey sau Insula Man.
Produse restricționate
Lista produselor restricționate include:
- carne de porc
- carne de vită
- carne de miel
- carne de oaie
- carne de capră
- carne de vânat
- alte produse fabricate din aceste tipuri de carne, de exemplu cârnați
- lapte și produse lactate precum unt, brânză și iaurt
Produsele vor fi confiscate și distruse în cazul în care turiștii încearcă să le introducă în țară. Aceștia riscă amenzi de până la 5.000 de lire sterline (aproape 6.000 de euro). Totuși, turiștii pot aduce până la 2 kilograme, de persoană, de lapte praf pentru sugari, alimente pentru sugari sau alimente speciale necesare din motive medicale.
Contextul epidemiologic
Ultimul focar de febră aftoasă în Regatul Unit a fost în 2001. Deși au existat doar 2.000 de cazuri confirmate, au fost sacrificate mai mult de șase milioane de oi, vite și porci. „În timp ce sursa febrei aftoase rămâne neidentificată în unele părți ale Europei, controale mai stricte la frontieră sunt esențiale”, a declarat Tom Bradshaw, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor.
Bradshaw a subliniat importanța unui plan de biosecuritate cu investițiile necesare, care să susțină aceste restricții pe o bază legislativă permanentă. Guild of Fine Food, care reprezintă comercianții cu amănuntul de produse alimentare și băuturi, a menționat că interdicția a fost una grăbită, dar a adăugat că industria alimentară susține necesitatea protecției fermierilor și a biosecurității.
