26 octombrie 2025
Contact
Reper News
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Reper NewsReper News
Font +/-Aa
Cautare
  • Categorii
    • Politică
    • Local
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 repernews.ro
Actual

Legătura surprinzătoare între consumul de alimente ultraprocesate și apariția timpurie a bolii Parkinson

Radu Bălescu
Ultima actualizare: 11/05/2025 00:02
Radu Bălescu
Distribuie
legatura dintre alimentele ultraprocesate si debutul precoce al bolii parkinson 681fbbef7729b
Distribuie

Legătura surprinzătoare între consumul de alimente ultraprocesate și apariția timpurie a bolii Parkinson

Un nou studiu sugerează că o dietă bogată în alimente ultraprocesate ar putea accelera simptomele neurologice timpurii, atrăgând atenția asupra pericolelor alimentației moderne asupra sănătății creierului. Obiceiurile alimentare adoptate pe parcursul vieții pot influența semnificativ sănătatea creierului, iar specialiștii subliniază că o alimentație echilibrată este esențială, fiind corelată cu un risc redus de boli neurodegenerative.

Persoanele care consumă alimente ultraprocesate, precum fulgii de cereale pentru micul dejun, produsele de patiserie ambalate și mezelurile, sunt mai predispuse să prezinte semne timpurii ale bolii Parkinson comparativ cu cele care consumă foarte puține astfel de alimente. Studiul, care va fi publicat în numărul din luna iunie al revistei Neurology, a investigat prezența semnelor bolii Parkinson în stadiul prodromal, cea mai timpurie fază a bolii, în care procesul de neurodegenerare a început deja, însă simptomele clasice nu s-au manifestat încă.

Simptomele timpurii pot apărea cu ani sau chiar decenii înainte de instalarea simptomelor tipice, precum tremurul, dificultățile de echilibru sau încetinirea mișcărilor. Studiul a evidențiat că un consum excesiv de alimente procesate, cum ar fi băuturile carbogazoase dulci și gustările ambalate, ar putea accelera apariția acestor semne timpurii ale bolii Parkinson.

Cercetarea a inclus 42.853 de persoane cu o vârstă medie de 48 de ani, care nu aveau boala Parkinson la începutul studiului, monitorizate pe o perioadă de până la 26 de ani. Participanții au fost supuși periodic unor examene medicale și au completat chestionare despre starea de sănătate. Aceștia au raportat și un jurnal alimentar la fiecare doi până la patru ani, notând ce alimente au consumat și cât de des.

Cercetătorii au analizat mai multe tipuri de alimente ultraprocesate, inclusiv sosuri, creme tartinabile sau condimente, dulciuri ambalate, gustări sau deserturi, băuturi îndulcite artificial sau cu zahăr, produse de origine animală, iaurturi sau deserturi din lactate, și gustări sărate ambalate. O porție a fost considerată echivalentă cu o doză de băutură carbogazoasă, aproximativ 30 de grame de gustări sărate ambalate, o felie de prăjitură preambalată, un crenvurș sau o lingură de ketchup.

Cercetătorii au împărțit participanții în cinci grupuri, iar grupul cu cel mai ridicat consum mânca în medie 11 sau mai multe porții de alimente ultraprocesate pe zi. Participanții din grupul cu cel mai redus aport alimentar de acest tip au raportat un consum mediu de sub trei porții pe zi. După ajustarea pentru factori precum vârsta, activitatea fizică și fumatul, s-a constatat că participanții care consumau 11 sau mai multe porții de alimente ultraprocesate pe zi aveau o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a prezenta trei sau mai multe semne timpurii ale bolii Parkinson comparativ cu cei care consumau mai puțin de trei porții pe zi.

Analizând semnele timpurii individuale ale bolii Parkinson, cercetătorii au observat că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate era asociat cu un risc crescut pentru aproape toate simptomele, cu excepția constipației. Optarea pentru un consum redus de alimente procesate și o alimentație bazată pe produse cât mai naturale și hrănitoare ar putea reprezenta o strategie eficientă pentru protejarea sănătății creierului.

Studiul nu demonstrează că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate cauzează semne timpurii ale bolii Parkinson, ci indică o asociere. Cercetătorii subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări, conform cărora reducerea consumului de alimente procesate ar putea încetini apariția celor mai timpurii semne ale bolii Parkinson.

Etichete:alimentedietăparkinsonstudiu
Distribuie acest articol
E-mail Copiază legătură Imprimare
Articolul precedent un nurnberg pentru vladimir putin si serghei lavrov totul despre tribunalul pentru rusia care a primit binecuvantarea europei 681fbbec26894 Un „Nurnberg” pentru Vladimir Putin și Serghei Lavrov: Detalii despre instanța internațională pentru Rusia, aprobată de Europa.
Articolul următor gigi becali a numit colosul din europa pe care vrea sa l aduca la bucuresti in champions league 681fbf279ce58 Gigi Becali a dezvăluit echipa europeană pe care își dorește să o aducă la București în Liga Campionilor
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

Olandezii își exprimă opinia despre Dennis Man: ”Aceasta este soarta multor transferuri”

Olandezii își exprimă opinia despre Dennis Man: ”Aceasta este soarta multor transferuri” De când a…

26/10/2025

Echipa Salvamont Sibiu depune eforturi pentru recuperarea rămășițelor celor doi turiști pierduți în Munții Făgăraș

Echipa Salvamont Sibiu depune eforturi pentru recuperarea rămășițelor celor doi turiști pierduți în Munții Făgăraș…

26/10/2025

Echipa Salvamont Sibiu depune eforturi pentru a recupera corpurile celor doi turiști care au pierit în Munții Făgăraș

Echipa Salvamont Sibiu depune eforturi pentru a recupera corpurile celor doi turiști care au pierit…

26/10/2025

FCSB se confruntă cu „criza lui Manchester City”! Dilema pe care a întâmpinat-o Guardiola: „Fără explicație”

FCSB se confruntă cu „criza lui Manchester City” FCSB a pierdut ultimele două meciuri, scor…

26/10/2025

Pe 26 și 27 octombrie, românii se adună să onoreze Sfinții Dimitrie – aproape 300.000 de sărbătoriți!

Sărbătoarea Sfinților Dimitrie Pe 26 și 27 octombrie, românii celebrează Sfinții Dimitrie, cu aproape 300.000…

26/10/2025

S-ar putea să vă placă și

video avion de mici dimensiuni prabusit la arad 689726b81b5b4
Actual

Un mic avion s-a prăbușit în Arad!

Moderator Radu Bălescu
video exercitiu nato de amploare in romania ce trebuie sa stie romanii despre transporturile de tehnica militara din urmatoarea perioada 68ea2d1565043
Actual

Exercițiu militar NATO de mare amploare în România: Informații esențiale pentru români despre transportul echipamentului militar în perioada următoare

Moderator Radu Bălescu
procesiune religioasa in bucuresti joi la pranz restrictii de trafic in centrul capitalei 68f9bfd6b9719
Actual

Ceremonie spirituală în inima Bucureștiului, joi la amiază. Măsuri de restricționare a circulației în zona centrală.

Moderator Radu Bălescu
videofoto cum arata noua nava de razboi de 5 000 de tone in stilul kim jong un 680c8eda81edc
Actual

Descoperă noua navă de război de 5.000 de tone în stilul inconfundabil al lui Kim Jong Un!

Moderator Radu Bălescu
Reper News
Facebook Twitter Youtube
Site-ul nostru de știri îți pune la dispoziție cele mai recente informații și analize detaliate dintr-o gamă largă de domenii: politică, actualitate, economie, evenimente internaționale, lifestyle, sport și travel. Echipa noastră de jurnaliști monitorizează constant evoluțiile din întreaga lume, garantându-ți perspective echilibrate și obiective, pentru a te menține mereu bine informat.
Utile
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate
© 2025 repernews.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?