Ion Baciu, fondatorul Casei Baciu din Bucovina: România are potențial turistic de neegalat
Ion Baciu, fondatorul Casa Baciu Bucovina, a transformat un mic magazin de produse tradiționale, lansat în 1991, într-un brand de referință în domeniul agroalimentar și de turism rural. Casa Baciu dispune de un abator, magazine în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și București, precum și o pensiune de lux în Bucovina.
Pasiunea pentru tradiție, determinarea și viziunea antreprenorială au fost motorul creșterii afacerii Casa Baciu. Împreună cu soția sa, Ion Baciu a deschis în 1991 un magazin de produse tradiționale în Câmpulung Moldovenesc, colaborând cu abatorul local de la Burdujeni. Ulterior, au introdus brânzeturi și cașcaval, iar în 1997 au preluat și renovat un abator austriac abandonat pentru propria producție de mezeluri afumate, renunțând la procesarea industrială. Baciu declară: „Când am apărut pe piață, prețul nostru era dublu. Dar lumea a zis: Uite calitatea!”
Extinderea s-a realizat gradual. După succesul în magazinele proprii, în 2007 au fost implicați la târgul organizat de Muzeul Țăranului Român în parteneriat cu Asociația Prințului Charles și Slow Food, primele contacte cu Bucureștiul care au dus la deschiderea unui magazin pe Calea Floreasca. În 2009, Casa Baciu a inaugurat o pensiune cu șapte camere și cramă, situată pe un domeniu de 10 hectare în Bucovina, îmbinând gastronomia tradițională cu turismul, într-o zonă cunoscută sub numele de „raiul mănăstirilor”.
Ion Baciu afirmă: „Bucovina este foarte frumoasă, avem o tradiție gastronomică, avem ce arăta oamenilor care vin în zonă. Avem turiști din Austria, din Elveția, din Anglia, din America, pe care îi ducem să viziteze fermele noastre, abatorul, solarele cu legume. Cel mai mult turiștilor le place mâncarea și natura. Avem și firme care vin în teambuilding-uri la noi.”
Baciu subliniază că România are potențial turistic de neegalat: „Curând m-am întors din Austria, am fost prin zone montane, chiar credeam că sunt în Bucovina. Putem concura cu orice țară din lume în turism. Avem turiști care vin și a 10-a oară la noi, pentru că le place foarte mult zona. Când vine un turist, se întoarce cu siguranță.”
El afirmă că „în România, la ora actuală, … dacă muncești, nu există să nu crești” și îndeamnă alți antreprenori să intre în turismul rural: „Numai să vrea. Turiștii vin cu siguranță.”
