HoReCa, apel către Nicușor Dan: „Să nu ne mulțumim cu o pizza medie când putem visa la una mare!”
Patronii din industria HoReCa au avertizat, joi, că este esențial să se mențină cota redusă de TVA de 9% pentru restaurante și serviciile conexe, în contextul scenariilor luate în calcul pentru stabilizarea deficitului bugetar. Într-o conferință de presă, aceștia au reacționat la afirmațiile președintelui Nicușor Dan, care cu o zi înainte a comparat situația deficitului bugetar spunând că România „plătește o pizza medie și mănâncă una mare”, subliniind că diferența trebuie să fie suportată de cineva.
Patronii din hoteluri, restaurante și alimentație publică, prezenți la restaurantul Pescăruș din București, au comentat această metaforă a lui Nicușor Dan, care a explicat că deficitul bugetar excesiv al țării este o problemă gravă. Aceștia au atras atenția că, dacă statul nu calculează corect, s-ar putea trezi la masă nu cu o pizza medie, ci cu una mică.
De asemenea, operatorii din sectorul hotelier au subliniat problema concurenței neloiale pe piața cazărilor, cauzată de diferențele de fiscalizare între hoteluri și apartamentele în regim de închiriere, cum ar fi cele disponibile pe platformele Booking și Airbnb.
