Gusturile Italiei ar putea deveni parte din tezaurul cultural mondial al UNESCO
Bucătăria italiană, sărbătoarea indiană Dipavali și son cubano se numără printre cele 68 de candidaturi care ar putea fi incluse în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Aceste candidaturi vor fi examinate de un comitet al organizației ONU reunit la New Delhi, în perioada de marți până joi, conform anunțului publicat de Le Figaro.
Sesiunea din acest an este dominată de dosare legate de practici manuale, conform UNESCO, care acoperă domenii precum artizanatul (arta afgană a miniaturii, țesutul sariurilor în Bangladesh), artele spectacolului (teatrul viu din Sao Tome și Principe, circul familial din Chile, marionetele cu tijă din Bruxelles) și gastronomia (felul de mâncare egiptean koshary, vinul comandaria cipriot).
Miercuri va marca finalul unei campanii de doi ani pentru includerea gastronomiei italiene, foarte populare în întreaga lume, în celebra „listă reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial”, alături de alte tradiții culinare, precum gastronomia franceză, bucătăria tradițională japoneză (washoku) și cea mexicană. În prezent, doar anumite practici specifice, cum ar fi arta pizzaiolo napoletan, sunt clasificate.
Bucătăria italiană îmbină „schimbul de arome și de know-how, de amintiri și de emoții”, formând o „moștenire emoțională care unește diferite generații și traversează frontierele locale și naționale, implicând și numeroasele comunități italiene emigrate în întreaga lume”, conform dosarului de candidatură.
Țara gazdă, India, va aștepta înregistrarea în aceeași zi cu sărbătoarea Dipavali, un eveniment major al culturii hinduse care celebrează triumful luminii asupra întunericului. Cu această ocazie, milioane de indieni luminează străzile și templele cu lumânări timp de câteva zile, dar lansează și nenumărate rachete, petarde și artificii, contribuind la poluarea din marile orașe ale țării.
În timpul ultimelor sărbători din octombrie, New Delhi s-a trezit acoperită de un strat gros de poluare și gaze toxice, cu niveluri de până la 23 de ori mai mari decât nivelul maxim zilnic recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.
Nu mai puțin de nouă candidaturi muzicale vor fi, de asemenea, examinate, printre care se numără „sonul” cubanez, un gen muzical redescoperit de marele public în 1996 datorită albumului Buena Vista Social Club, în care figurau doi „soneros” istorici, Compay Segundo și Ibrahim Ferrer. Joropo-ul venezuelean, „highlife”-ul din Ghana, yodelul elvețian sau compasul haitian sunt, de asemenea, pe lista candidaturilor.
Pe lângă cele 54 de dosare pentru lista „reprezentativă”, alte unsprezece sunt examinate în vederea clasificării pentru „salvare urgentă” și unul pentru „registrul bunelor practici de salvare”. În prezent, 788 de practici din 150 de țări sunt clasificate în aceste trei liste (667 pe „lista reprezentativă”, 81 pe „lista de salvare urgentă” și 40 în „registrul bunelor practici de salvare”).
Din România, tradiția creșterii cailor de rasă lipițană, arta cămășii cu altiță, mărțișorul și colindatul în ceată bărbătească au fost incluse în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO.
