Greșelile frecvente ale românilor în timpul postului
În timpul Postului Paștelui, românii fac adesea greșeli alimentare care le pot afecta sănătatea. Iată cele mai mari patru erori pe care ar trebui să le evite:
Mâncatul excesiv
Principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, ci să mănânci cât să supraviețuiești. Obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise, ci să experimentezi senzația de foame.
Consumul de produse ultraprocesate
Produsele de proastă calitate, pline de grăsimi și calorii, ar trebui evitate. Este recomandat să se evite prăjelile, produsele de patiserie și tot ce este ambalat. Se recomandă gătirea mâncărurilor simple, bogate în legume, leguminoase, verdețuri și crudități (precum ciorbe, tocănițe sau ghiveci).
Consumul de zahăr
Deși postul religios nu interzice zahărul, acesta este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism, având efecte negative asupra sănătății. Este preferabil să se opteze pentru ciocolata neagră și fructe ca alternative sănătoase în post, în locul deserturilor vegane.
Excesul de sare și grăsimi
Alimentele procesate, cum ar fi pateul vegetal, șnițelul de soia sau cașcavalul de post, conțin adesea un exces de sare și grăsimi, care solicită ficatul și metabolismul. Este important să se limiteze consumul de grăsimi în postul religios, iar zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt rare, la fel ca și cele cu dezlegare la pește. Uleiul de floarea-soarelui, de exemplu, este bogat în acizi grași omega 6, care au efect proinflamator.
