Florin Barbu: Renunțarea la plafonarea prețurilor alimentelor va genera o inflație de aproape 15% până la sfârșitul anului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că eliminarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază va conduce la o inflație de aproape 15% până în luna decembrie. El a subliniat că, în cazul în care această măsură va fi implementată, cineva va trebui să răspundă pentru consecințele acesteia.
Barbu a fost întrebat despre impactul eliminării plafonării adaosului comercial asupra prețurilor alimentelor de bază. El a menționat că, din anul 2023, când a preluat conducerea Ministerului Agriculturii, a introdus mecanismul de plafonare a adaosului comercial. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, inflația în decembrie 2022 era de 15,5%. După introducerea plafonării adaosului comercial și a plafonării prețurilor la energie, inflația a scăzut la 6,5% în 2023 și la 5,5% în 2024.
„Eliminarea plafonării adaosului comercial va duce, fără îndoială, la o inflație de aproape 15% până la sfârșitul anului”, a declarat ministrul. Barbu a subliniat că există mai mulți factori care contribuie la creșterea prețurilor, inclusiv costurile energiei pentru procesatori și eliminarea plafonării adaosului comercial, care până în 2023 ajunsese la valori de 100% pe anumite produse agroalimentare.
El a adăugat că datele Consiliului Concurenței arată că, de la introducerea mecanismului de plafonare a adaosului comercial, prețurile au scăzut între 7% și 33%.
Referitor la posibila lipsă de consens în coaliția de guvernare, Barbu a afirmat că, din informațiile pe care le are, se va discuta despre impactul plafonării adaosului comercial. El a exprimat încrederea că, dacă nu va fi aprobată în coaliție, senatori din partidul său vor depune un amendament pentru prelungirea plafonării adaosului comercial, iar proiectul va fi dus în Parlamentul României.
