Recomandări ANPC pentru 1 Mai: Atenție la carnea tocată din surse necontrolate
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a emis o serie de sfaturi pentru consumatori cu ocazia sărbătorii de 1 Mai, care este asociată în mod tradiţional cu mici şi bere. Aceste recomandări sunt menite să prevină eventualele neplăceri în cadrul acestei sărbători.
În ceea ce priveşte achiziţionarea produselor alimentare, este esenţial ca cumpărătorii să verifice cu atenţie aspectul cărnii tocate. Este important să nu se cumpere produse neetichetate, cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Eticheta trebuie să conţină informaţii despre ingredientele alergene şi termenul de valabilitate.
Se recomandă evitarea achiziţiei de carne tocată din locuri neautorizate, deoarece există riscul de a cumpăra produse nesigure. De asemenea, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice integritatea ambalajului berii, limpiditatea băuturii şi data durabilităţii minimale.
Pentru cei care aleg să petreacă ziua de 1 Mai în zone de agrement, este important să se asigure că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcţionale, că ambalajele sunt intacte şi că etichetele conţin toate informaţiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipaţi corespunzător şi să respecte regulile de igienă. Consumatorii trebuie să verifice concordanţa între preţurile afişate şi cele de pe bonul de casă, solicitând şi păstrând bonul fiscal ca dovadă în cazul unor reclamaţii justificate.
La controalele efectuate în anii anteriori, ANPC a constat nereguli grave, cum ar fi utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars şi ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare şi a condiţiilor igienico-sanitare, precum şi lipsa informării privind alergenii sau provenienţa produselor (proaspete vs. decongelate).
