Inovație în identificarea gripei: guma de mestecat ca indicator al sănătății
Gripa este o afecțiune respiratorie gravă, responsabilă pentru aproximativ jumătate de milion de decese anual. O echipă de cercetători de la Universitatea din Würzburg, condusă de profesorul Lorenz Meinel, a dezvoltat o tehnologie inovatoare pentru un nou test de autodiagnosticare a gripei, metoda fiind publicată recent în revista ACS Central Science.
Noua metodă promite să facă diagnosticarea gripei mai rapidă, mai ieftină și mai accesibilă, permițând oricărei persoane să o utilizeze oriunde, sub formă de gumă de mestecat sau acadea. Aceste produse vor reacționa la virusurile gripale din saliva persoanelor infectate, eliberând o aromă distinctivă. În cazul celor neinfectați, nu se va observa nicio reacție.
„Această strategie deschide noi posibilități pentru depistarea precoce și controlul gripei la nivel mondial”, a afirmat Lorenz Meinel. Cercetătorii au dezvoltat un senzor molecular ce eliberează timol – un compus prezent în cimbru – în prezența virusului gripal. Acest senzor se bazează pe o glicoproteină din virusul gripal, cunoscută sub numele de neuraminidază, parte din denumirea H1N1.
„În loc să ne bazăm pe proceduri de testare costisitoare și complicate, folosim sistemul senzorial natural al omului – gustul – ca instrument pentru detectarea precoce a infecțiilor”, a adăugat Lorenz Meinel. Principiul tehnologiei este flexibil, permițând adaptarea atât a aromelor, cât și a componentelor de recunoaștere. Produsul poate avea arome variate, de la dulce la amar sau sărat, inclusiv arome atractive pentru copii.
De asemenea, metoda poate fi adaptată pentru diferiți agenți patogeni. De exemplu, componenta zaharică specifică virusului gripal ar putea fi înlocuită cu o peptidă specifică bacteriilor, păstrând funcționalitatea de bază. Această inovație deschide, astfel, noi posibilități pentru diagnosticarea facilă a infecțiilor virale și bacteriene, de la gripă la agenți patogeni viitori care nu sunt încă cunoscuți.
Cercetătorii continuă să lucreze la integrarea senzorilor în gumă de mestecat sau acadele și la adaptarea sistemului de diagnosticare pentru producția în serie.
