Delicii tradiționale românești sub umbrela europeană
În România, tot mai multe produse tradiționale beneficiază de protecție la nivel european, având în spate comunități care păstrează rețete vechi de generații. Printre aceste preparate se numără cârnații de Pleșcoi, plăcinta dobrogeană și pita de Pecica, toate realizate conform unor tehnici tradiționale păstrate din generație în generație.
Cârnații de Pleșcoi
În Buzău, la Pleșcoi, tradiția preparării cârnaților se face manual, respectând reguli vechi de sute de ani. În sezonul rece începe producția acestora, unde carnea de oaie și vită este cântărită și amestecată în proporții fixe, conform caietului de sarcini. Producătorul Andrei Marica explică: „Cârnații de Pleșcoi trebuie să îndeplinească anumite criterii: trebuie să avem minim 70% carne de oaie și 30% carne de vită, sare, usturoi, cimbru, boia dulce, boia iute și piper.”
Momentul-cheie este afumarea cârnaților, care se face lent, timp de mai multe zile, folosind lemn de esență tare, în special fag, conform Rodicăi, una dintre angajate. Gustul acestora este apreciat de clienți, care spun că sunt „clasici și făcuți în casă” și că au „un condiment special”.
Plăcinta dobrogeană
Un alt preparat cu o istorie de peste 150 de ani este plăcinta dobrogeană, care este făcută în gospodăriile din Tulcea și Constanța. Bucătăreasa Papa Ionica menționează: „A făcut-o și mama mea, și bunica mea. Conține foi de plăcintă, brânză dulce, sărată, zahăr și stafide. Întindem această compoziție pe foile de plăcintă, le rulăm și le punem la cuptor pentru două ore și 30 de minute.”
Pita de Pecica
În Arad, pita de Pecica, unul dintre cele mai cunoscute produse tradiționale, este realizată astăzi în doar trei brutării. Liviu Perijoc explică: „Toate procesele prin care trece această pâine se fac manual. Asta e foarte, foarte important! Avem o coajă mai crocantă și mai groasă, deoarece este așezată pe cărămidă, iar miezul este bine aerat.” Clienții descriu mirosul acestei pâini ca fiind „fantastic” și evocă amintiri din copilărie, menționând că „este făcută în vatră, coaptă în vatră, are un gust deosebit.”
Recent, pe lista produselor românești protejate de Uniunea Europeană au fost incluși și „Cârnații din topor”, din județul Vâlcea.
