20 decembrie 2025
Contact
Reper News
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Reper NewsReper News
Font +/-Aa
Cautare
  • Categorii
    • Politică
    • Local
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 repernews.ro
Actual

Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte dezvăluite de maeștri bucătari

Radu Bălescu
Ultima actualizare: 20/12/2025 10:56
Radu Bălescu
Distribuie
cele mai bune retete de sarmale pentru craciun ce combinatii de carne si condimente recomanda bucatarii experimentati 69465688ddbb3
Distribuie

Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte

Sarmalele rămân unul dintre cele mai apreciate preparate tradiționale românești, mai ales în perioada sărbătorilor. Rețetele variază de la o regiune la alta, incluzând clasicul preparat în foi de varză cu carne de porc și vită, până la sarmalele în miniatură, în foi de leuștean. Fiecare variantă oferă arome și texturi unice, transformând orice masă într-o experiență culinară deosebită. Indiferent de alegerea rețetei, fie că este vorba despre varianta clasică sau despre cele inovatoare cu legume sau orez, sarmalele rămân nelipsite de la mesele românilor.

Rețetă de sarmale cu carne de vită și porc, condimentată cu ghimbir

Pentru aproximativ 50 de sarmale, sunt necesare 1,5 kilograme de carne amestec (porc și vită), 200 de grame de slană afumată și 200 de grame de orez sau bulgur, spălat în mai multe ape. Carnea trebuie tăiată manual, în bucăți mici, pentru a păstra o textură fermă și un gust pronunțat. Compoziția poate include, în funcție de preferințe, orez, bulgur sau chiar boabe de porumb, variantele cu bulgur fiind considerate mai ușoare, având un aport glicemic mai redus.

Pentru compoziția sarmalelor, ceapa se călește ușor în untură de porc, împreună cu doi-trei căței de usturoi. Se adaugă bulgurul sau orezul, iar amestecul se combină cu carnea și slana afumată tăiată mărunt. Se asezonează cu sare, piper, cimbru, ghimbir ras și, opțional, o cantitate mică de cuișoare. Într-o oală de lut, se așază un prim strat de varză murată tocată, urmat de un strat de sarmale, repetând operațiunea până la epuizarea compoziției, cu ultimul strat de varză. Se pot adăuga câteva crenguțe de cimbru și mărar pentru aromă. În centrul vasului se poate lăsa un spațiu pentru o bucată de ciolan sau ceafă de porc afumată. Deasupra se toarnă 150-200 mililitri de apă, apoi vasul se pune la fiert la foc mic timp de aproximativ trei ore.

Lichidul permite o gătire lentă, astfel încât carnea devine fragedă. Alternativ, oala de lut poate fi introdusă la cuptor, unde sarmalele se gătesc timp de aproximativ trei ore, la o temperatură constantă de 160–170 de grade Celsius.

Sarmale în foi de leuștean

Sarmalele în foi de leuștean sunt pregătite în variantă miniaturală, necesitând atenție și răbdare, dar oferind un gust distinct. Frunzele de leuștean, esențiale pentru preparat, trebuie să fie mari și fragede, culese de preferință pe timpul verii. Înainte de utilizare, acestea se lasă în apă cu sare, apoi se clătesc bine pentru a-și păstra prospețimea.

Compoziția este simplă, folosind aproximativ un kilogram de carne de curcan, de pui sau de pește, două cepe tocate fin și 150 de grame de orez. Condimentarea se face cu sare și piper, fără alte adaosuri, pentru a permite aromei de leuștean să fie dominantă. Compoziția se porționează cu o linguriță și se așază pe fiecare foaie de leuștean, care se rulează atent. Acestea se așază într-un vas termorezistent în straturi, iar vasul se introduce la cuptor, lăsându-se la gătit la o temperatură de aproximativ 160 de grade Celsius, timp de două ore.

Sarmale în foi de viță de vie

Pentru prepararea sarmalelor în foi de viță, se folosește carne tocată, de preferat un amestec de porc și vită, aproximativ 1,5 kg. Se poate adăuga orez în umplutură, alături de ceapă tocată fin, călită ușor în ulei. Se condimentează cu sare, piper negru și, opțional, puțină boia dulce. Foile de viță de vie se opăresc prealabil pentru a elimina sarea în exces.

Sarmalele se formează cu ajutorul compoziției și se așază în straturi într-o cratiță cu fund gros, eventual tapetată cu foi de viță. Se pregătește un sos simplu din sos de roșii, sare, piper și puțin ulei, care se toarnă uniform peste sarmale. Se poate adăuga apă sau supă fierbinte până aproape de nivelul sarmalelor, se acoperă vasul și se fierb la foc mic aproximativ două ore.

Etichete:craciunculinarederetetareţetesarmale
Distribuie acest articol
E-mail Copiază legătură Imprimare
Articolul precedent video atac al sua impotriva statului islamic in siria dupa ce trei americani au fost ucisi anuntul lui donald trump 694656875d5d5 SUA răspund cu forță în Siria după moartea a trei cetățeni americani: mesajul lui Donald Trump
Articolul următor foto magia craciunului adusa de copiii din nicolae balcescu si dorobantu 69465ff3a3fc7 Strălucirea Crăciunului, adusă la viață de micuții din Nicolae Bălcescu și Dorobanțu
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

Fluxul impresionant de fonduri din diaspora care a revitalizat România: Contribuția muncitorilor de peste hotare

Fluxul impresionant de fonduri din diaspora care a revitalizat România Românii plecați la muncă în…

20/12/2025

Un reporter rus a făcut o propunere romantică în fața lui Vladimir Putin, invitându-l să participe la nunta sa!

Un reporter rus a făcut o propunere romantică în fața lui Vladimir Putin Mașinăria rusească…

20/12/2025

Misterele solstițiului de iarnă: De ce e riscant să petreci singur noaptea din 21 decembrie

Misterele solstițiului de iarnă: De ce e riscant să petreci singur noaptea din 21 decembrie…

20/12/2025

Trump anunță un nou orizont: Reîntoarcerea oamenilor pe Lună până în 2028, printr-un decret al președintelui american

Trump anunță obiectivul reîntoarcerii oamenilor pe Lună până în 2028 Preşedintele SUA, Donald Trump, a…

20/12/2025

Conflictul surprinzător dintre două femei la Timișoara: influencerul din echipa lui Călin Georgescu, în centrul controverselor!

Conflictul surprinzător dintre două femei la Timișoara Un scandal a avut loc în fața unui…

20/12/2025

S-ar putea să vă placă și

trafic aglomerat pe dn 39 catre si dinspre vama veche circulatia este ingreunata din cauza unui accident intre un autocar si 4 masini 688f1d9e13fbf
Actual

Blocaj pe DN 39 spre și dinspre Vama Veche din cauza unui accident cu un autocar și patru autoturisme

Moderator Radu Bălescu
ccr declara neconstitutionala legea care majora salariile in ministerul economiei dupa sesizarea lui nicusor dan 6925b8d06fc43
Actual

CCR anulează legea ce creștea salariile în Ministerul Economiei, ca urmare a sesizării lui Nicușor Dan

Moderator Radu Bălescu
americanca tara reade care l a acuzat pe joe biden de agresiune sexuala in campania electorala din 2020 a primit cetatenia rusa 68d1ad46eded6
Extern

Tara Reade, femeia din SUA care l-a acuzat pe Joe Biden de agresiune sexuală în timpul alegerilor din 2020, a devenit cetățean rus

Moderator Radu Bălescu
noul guvern investit de parlament cabinetul bolojan a obtinut 301 voturi pentru si 9 impotriva aur a parasit sala inaintea votului 6859800d653c8
Actual

Parlamentul a acordat votul de încredere noului Guvern. Cabinetul Bolojan a strâns 301 susținători și 9 opozanți, în timp ce AUR a părăsit sala înainte de deliberări.

Moderator Radu Bălescu
Reper News
Facebook Twitter Youtube
Site-ul nostru de știri îți pune la dispoziție cele mai recente informații și analize detaliate dintr-o gamă largă de domenii: politică, actualitate, economie, evenimente internaționale, lifestyle, sport și travel. Echipa noastră de jurnaliști monitorizează constant evoluțiile din întreaga lume, garantându-ți perspective echilibrate și obiective, pentru a te menține mereu bine informat.
Utile
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate
© 2025 repernews.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?