Decizia istorică a instanței supreme europene: „Gin” trebuie să fie sinonim cu alcoolul!
O băutură numită „gin” trebuie să conțină alcool și boabe de ienupăr și să aibă o concentrație alcoolică de cel puțin 37,5%, conform unei decizii a celei mai înalte instanțe europene. Această hotărâre a venit după ce un grup german a contestat un produs nealcoolic numit „Virgin Gin”.
Asociația germană de afaceri VSW a făcut apel la instanță, susținând că produsul vândut de PB VI Goods și denumit „Virgin Gin Alkoholfrei” („Virgin Gin fără alcool”) încalcă definiția UE din 2019 a ginului. Conform acestei definiții, „ginul trebuie produs prin aromatizarea alcoolului etilic de origine agricolă cu boabe de ienupăr, iar tărie alcoolică minimă în volum a alcoolului etilic trebuie să fie de 37,5%”.
Instanța a afirmat că există o „interdicție clară” în legislația UE privind prezentarea și etichetarea unei băuturi ca „gin fără alcool”, deoarece aceasta nu conține alcool. De asemenea, instanța a subliniat că denumirea „gin” însoțită de termenul „fără alcool” este irelevantă în acest context.
Cu toate acestea, instanța a menționat că această interdicție nu împiedică compania să își vândă produsul, ci doar să îl vândă cu cuvântul „gin” în denumire. Instanța a concluzionat că interdicția este proporțională și are scopul de a proteja consumatorii împotriva riscului de confuzie cu privire la compoziția produselor, precum și de a proteja producătorii de gin care respectă cerințele legislației UE împotriva concurenței neloiale.
