De la sunetul degetelor la guma de mestecat blocată în burtă: specialiștii dezvăluie adevărul din spatele celor mai frecvente mituri despre sănătate
Există numeroase mituri despre sănătate. Un sondaj recent realizat pe un eșantion de 1.000 de medici a arătat că peste 85% dintre aceștia au întâlnit informații eronate din partea pacienților în ultimii cinci ani. Dr. Leonor Fernandez, medic de familie, a declarat că, de cele mai multe ori, oamenii caută soluții simple, de tipul „o singură pastilă”, pentru a rezolva problemele de sănătate, dar majoritatea aspectelor legate de sănătate necesită un echilibru între ceea ce facem și ceea ce mâncăm.
Trosnitul degetelor
Trosnitul degetelor este un obicei frecvent, dar o superstiție veche susține că acest obicei poate provoca artrită. Medicii afirmă că nu există nicio legătură între pocnitul degetelor și artrită sau alte probleme de sănătate pe termen lung. Osteoartrita, care afectează aproximativ 33 de milioane de adulți din SUA, este cauzată de suprasolicitare și uzură în timp, nu de acest obicei.
Momentul în care mănânci
O concepție greșită comună este că mâncatul seara poate duce la creșterea în greutate. Chiar dacă metabolismul încetinește noaptea, ceea ce contează mai mult este ce mănânci. Dr. Fernandez afirmă că mâncatul conștient și calitatea alimentelor sunt mai importante decât momentul consumului acestora.
Guma de mestecat
Se crede că guma de mestecat poate rămâne în stomac timp de șapte ani după înghițire. Însă, deși organismul nostru nu poate descompune baza gumelor, aceasta părăsește totuși organismul. Dr. Nancy McGreal a afirmat că nu a întâlnit niciodată o bucată de gumă de mestecat în stomac, în timpul endoscopiilor efectuate.
Cafeaua și dezvoltarea
Mitul că cafeaua încetinește creșterea provine dintr-o schemă comercială din anii 1930. Totuși, nu există dovezi științifice care să susțină că consumul de cafea afectează creșterea copiilor. Dr. Roy Kim a declarat că cofeina nu are un impact semnificativ asupra înălțimii unui copil.
Ouăle și colesterolul
Un alt mit popular este că consumul de ouă determină creșterea colesterolului. Deși ouăle au un conținut ridicat de colesterol, consumul acestora nu va crește semnificativ nivelul colesterolului din sânge. De fapt, consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate și zahăr este ceea ce provoacă problemele de colesterol.
Gheața și arsurile
Aplicarea gheții pe o arsură este o idee greșită. Medicii avertizează că gheața poate provoca degerături care deteriorează pielea. Este recomandat să se țină zona afectată sub apă rece pentru câteva minute.
Regula de 5 secunde
Ideea că alimentele sunt încă ferite de bacterii după ce au stat cinci secunde pe podea este o concepție greșită. Bacteriile se transferă pe alimente imediat ce acestea ating solul. Prin urmare, este mai bine să se arunce alimentele căzute sau să fie spălate cu atenție înainte de consum.
