Cum transformăm mâncarea rămasă după Sărbători: Idei ingenioase de la un chef pentru un nou meniu
Risipa alimentară atinge cote alarmante în perioada sărbătorilor, iar reinventarea felurilor de mâncare reprezintă o soluție eficientă pentru produsele rămase după masa de Crăciun. Cumpărăturile în exces fac ca românii să arunce zilnic mii de tone de alimente, iar datele statistice arată că, în România, se aruncă aproximativ 6.000 de tone de mâncare pe zi. Această cantitate crește cu până la 50% în unele zile.
Un chef bucătar din Capitală a oferit câteva sugestii despre cum putem refolosi alimentele rămase de la masa de Crăciun. Potrivit acestuia, mezelurile feliate care au rămas pot fi transformate în pizza, iar din cârnați se pot prepara paste cu sos roșu și busuioc. Carnea prăjită poate fi folosită pentru a face plăcinte, tăiată mărunt și acoperită cu piure de cartofi și ou, apoi coaptă la cuptor.
În ceea ce privește cozonacul, se recomandă realizarea unei budinci amestecând cozonacul cu un sos de vanilie sau prăjirea feliilor de cozonac în unt, servindu-le cu un sos de vanilie și scorțișoară.
Bucătarul a subliniat importanța consumării alimentelor pregătite pentru masa de Crăciun în maxim 3 zile de la preparare. De asemenea, a oferit sfaturi pentru depozitarea acestora pentru a prelungi durata de viață. Astfel, sarmalele pot fi păstrate până la 3 zile, iar pentru a le păstra mai mult, se recomandă vidarea acestora, ceea ce le poate extinde durata de viață la 4-5 zile. Totuși, nu este recomandat să se consume preparatele de Crăciun la masa de Revelion.
