Atenție la soia: Autoritățile din Franța sfătuiesc să o excludeți din mesele comune
Alimentele pe bază de soia conțin un nivel crescut de izoflavone, substanțe vegetale similare hormonilor feminini, care pot avea efecte nocive asupra sănătății. Autoritățile sanitare franceze au recomandat, printr-un aviz publicat recent, ca soia să nu fie utilizată în alimentația colectivă pentru a preveni supraconsumul.
Agenția Națională Franceză pentru Securitatea Sanitară a Alimentației, Mediului și Muncii (ANSES) a îndemnat actorii din sectorul agroalimentar să își revizuiască tehnicile de producție și de prelucrare a soiei pentru a reduce conținutul de izoflavone din produsele comercializate, cum ar fi deserturi, iaurturi, lapte, fripturi vegetale, tofu și biscuiți pentru aperitiv.
Izoflavonele, considerate fitoestrogeni, pot interfera cu funcționarea hormonală fiziologică, având posibile efecte negative asupra sistemului reproducător. Aymeric Dopter, directorul departamentului de evaluare a riscurilor nutriționale din cadrul ANSES, a subliniat că, deși nu se contestă valoarea nutrițională a soiei, este esențial să se reducă consumul acestor produse până când se vor obține variante cu un conținut mai scăzut de izoflavone.
În Franța, o masă din cinci este consumată în afara locuinței, incluzând creșe, școli primare, licee, restaurante de companii, centre pentru persoanele vârstnice, spitale și clinici. ANSES a stabilit, pe baza cunoștințelor științifice, praguri toxicologice sub care nu există riscuri pentru sănătate. Comparând aceste valori cu nivelurile de expunere alimentară ale populației, agenția a descoperit un risc de depășire pentru consumatorii de alimente pe bază de soia.
Aproximativ 76% dintre copiii cu vârste între trei și cinci ani care consumă produse din soia depășesc aceste praguri, la fel ca 53% dintre fetele cu vârste între 11 și 17 ani, 47% dintre bărbații de 18 ani și femeile cu vârste între 18 și 50 de ani.
