Atenție la alimentele de post: Gustări cu zeci de aditivi, sare și zahăr!
În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, consumatorii sunt sfătuiți să fie atenți la numărul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr și sare din produsele de post. Conform studiilor realizate de InfoCons, o gustare tipică de post, care include pâine, pastă vegetală, margarină, halva, suc tip ceai sau lapte de soia și o gumă de mestecat, poate conține până la 56 de E-uri.
Aditivii alimentari în produsele de post
- Pâine: până la 8 E-uri
- Pastă vegetală: până la 13 E-uri
- Margarină: până la 6 E-uri
- Halva: până la 3 E-uri
- Suc tip ceai: până la 8 E-uri
- Lapte de soia: până la 5 E-uri
- Tofu: până la 2 E-uri
- Gumă de mestecat: până la 11 E-uri
Cantitatea de sare în produsele de post
O gustare de post compusă din pâine, pastă vegetală, margarină, halva, lapte de soia, tofu și suc tip ceai poate conține până la 9.21 grame de sare. Aceasta depășește cu 84.2% cantitatea zilnică recomandată de 5 grame de sare, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Cantitatea de zahăr în produsele de post
Într-o gustare de post formată din pâine, pastă vegetală, lapte de soia, tofu și suc tip ceai, se pot regăsi până la 37.7 grame de zahăr. Aceasta depășește cu 50.8% cantitatea zilnică recomandată de 25 grame de zahăr, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Studiu despre preparatele de post din restaurante
InfoCons a realizat un studiu referitor la ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor de post disponibile în restaurante. Conform datelor, ciorba de legume și platoul vegetarian pot conține până la 11 aditivi alimentari, 15.31 grame de zaharuri și 11.46 grame de sare.
Aditivii alimentari din ciorba de legume și platoul vegetarian
- Ciorba de legume: până la 9 aditivi alimentari
- Platoul vegetarian: până la 2 aditivi alimentari
Cantitatea de zahăr din ciorba de legume și platoul vegetarian
- Ciorba de legume: între 0.66 grame – 3.47 grame
- Platoul vegetarian: între 2.72 grame – 11.84 grame
Cantitatea de sare din preparatele de post
- Ciorba de legume: între 0.04 grame – 7.76 grame
- Platoul vegetarian: între 0.91 grame – 3.7 grame
Consumatorii pot folosi aplicația InfoCons pentru a verifica numărul total de E-uri, ingredientele și valorile nutriționale ale produselor de post, precum și cantitatea de zahăr și sare. Aplicația include și un calculator care permite utilizatorilor să seteze cantitatea de produse pe care intenționează să o consume, oferindu-le informații despre zahăr și calorii.
