ATENȚIE! Cerealele de dimineață au în compoziție poluanți periculoși
Cerealele consumate la micul dejun în Uniunea Europeană conțin, conform unui studiu recent, „niveluri ridicate“ de acid trifluoroacetic (TFA), o substanță chimică considerată „eternă“ și toxică pentru sistemul reproducător. Acest studiu a fost publicat de Rețeaua europeană de acțiune împotriva pesticidelor (PAN Europe).
Potrivit cercetării, toată lumea este expusă la TFA prin multiple căi, inclusiv prin alimentație și apă potabilă. Constatările subliniază necesitatea urgentă de a interzice pesticidele PFAS pentru a preveni contaminarea ulterioară a lanțului trofic, a declarat Salomé Roynel, responsabilă de politici în cadrul PAN Europa.
PFAS reprezintă un grup de aproximativ 4.000 de substanțe chimice perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, care sunt foarte rezistente la degradare și se găsesc în numeroase produse, inclusiv pesticide și gaze fluorurate utilizate ca agenți frigorifici și în stingătoare de incendiu.
Analiza a fost efectuată pe 65 de produse obișnuite pe bază de cereale achiziționate din 16 țări europene, incluzând cereale pentru micul dejun, dulciuri populare, paste, croissante, pâine integrală și rafinată și făină. Rezultatele arată că „alimentul cel mai contaminat este un produs tipic pe bază de cereale pentru micul dejun“, cu concentrații medii de acid trifluoroacetic de 100 de ori mai mari comparativ cu cele din apa de la robinet.
