Achiziții inteligente: mai puțini cartofi și prețuri mai mari pe tarabele anului acesta
Sectia din acest an afectează culturile agricole, inclusiv producția de cartofi, aliment de bază pentru mulți români, care se preconizează că va deveni delicatesă în sezonul de iarnă. Producția rămâne scăzută, iar după un 2024 deja problematic, doar o treime din consumul intern este acoperit de producătorii autohtoni, ceea ce ne face dependenți de importuri.
Agricultorii din Covasna au început deja să recolteze cartofii, dar se confruntă cu o recoltă slabă, temându-se că nu vor putea acoperi costurile de producție. Deszke Janos, agricultor cu 35 de ani de experiență, cultivă cartofi pe 220 de hectare și vinde kilogramul cu un leu către fabricile de chipsuri. El menționează: „Momentan, prețul cartofului – în jur de 1 leu kilogramul, 1,20 maxim. Avem niște contracte cu cartoful de industrializare, costurile abia se acoperă… Cred că nici nu se acoperă anul ăsta prețurile. Ajutor din partea statului?! Zero, anul ăsta.”
Konczei Csaba, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, afirmă că după o primăvară ploioasă, culturile au început bine, dar seceta din iunie și iulie, perioadă în care trebuiau să se formeze tuberculii, a afectat grav producția.
În piețele și supermarketurile din Brașov, kilogramul de cartofi românești pornește de la 3 lei, cu un leu mai mult față de cei din import. Vânzătoarele menționează că prețurile au crescut semnificativ față de lunile trecute, iar clienții observă aceste creșteri. Un pensionar spune: „Pentru mine ca pensionar sunt scumpi, sunt scumpi față de cum era acum un 1-2 ani. Trec pe lângă ei și mă uit, doar mă uit.” Un alt client adaugă că preferă să cumpere de la țărani, dar și el a redus cantitatea pe care o achiziționează.
Potrivit statisticilor, românii consumă, în medie, aproximativ 100 de kilograme de cartofi pe an, iar dependența de importuri rămâne o problemă majoră în acest sector.
