România, lider global în asigurarea alimentației din resurse autohtone
România se află în top 12 țări la nivel mondial în ceea ce privește asigurarea hranei din resurse interne, conform unui infografic recent. Acesta a fost realizat de VisualCapitalist și include primele 50 de țări care își pot asigura singure hrana, pe baza producției alimentare interne.
Din cele 186 de țări analizate, doar Guyana reușește să atingă 100% autosuficiență alimentară în toate cele șapte grupe de alimente. În general, țările europene se confruntă cu dificultăți în asigurarea singură a fructelor și legumelor, în timp ce țările asiatice au probleme în producția de lactate.
România ocupă locul 12 în acest clasament, imediat după Turcia, ceea ce subliniază capacitatea țării de a-și asigura hrana din propriile ferme, livezi și resurse piscicole. Infograficul ilustrează, de asemenea, pentru ce grupe alimentare principale este încă necesar să se recurgă la importuri.
Aceste date provin dintr-un studiu publicat în mai 2025 în revista Nature Food, care a comparat producția națională cu ghidurile alimentare Livewell pentru șapte mari categorii de alimente: fructe, legume, leguminoase, produse de bază amidonoase, carne, pește și lactate.
