O bacterie misterioasă în apele Mării Negre: Un pericol grav pentru cei mici
Atenție la un nou tip de bacterii care se găsește în mare! Este vorba de Vibrio, o bacterie care se dezvoltă în ape calde, atunci când temperatura depășește 20°C. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, Marea Neagră, dar și Marea Baltică și Marea Nordului sunt zone cu risc. Această bacterie este extrem de periculoasă pentru copii, iar infecția se poate lua și din fructele de mare.
Bacteriile se înmulțesc în momentul în care apa mării trece de 20°C, iar nivelul de salinitate scade. În Marea Neagră, de exemplu, apa ajunge frecvent în perioada verii la 26°C. Specialiștii de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor avertizează că apa tot mai caldă a mării favorizează înmulțirea explozivă a acestor bacterii de genul Vibrio, care provoacă afecțiuni digestive.
Marea Baltică și Marea Nordului sunt, de asemenea, zone cu risc, alături de Marea Neagră. În aceste condiții, consumul de fructe de mare din aceste surse poate fi extrem de dăunător atât pentru adulți, cât și pentru copii. De asemenea, o baie în mare ne poate îmbolnăvi dacă avem leziuni sau tăieturi la nivelul pielii. Dacă microbul ajunge în sânge, poate cauza septicemie, însă în 80% din cazuri provoacă gastroenterite sau iritații la nivelul pielii.
Specialiștii recomandă să gătim foarte bine fructele de mare înainte de a le consuma. În cazul în care dorim să facem o baie în mare, dar avem leziuni pe piele, este indicat să le acoperim cu un plasture. Acest risc se menține ridicat și pentru anii care urmează, având în vedere fenomenul de încălzire globală.
„În primul rând, sunt bacterii care se dezvoltă la o temperatură ceva mai ridicată și la un anumit grad de salinitate. Este important să fim foarte atenți, în special pentru cei mici, la controalele bacteriologice din zonele în care mergem să facem baie. De asemenea, trebuie să fim precauți în privința transmiterii pe cale digestivă a unor astfel de infecții. Fructele de mare sau peștele insuficient preparat din punct de vedere termic pot reprezenta un risc,” a explicat un medic specialist în boli infecțioase.
Este esențial să ne bucurăm de vacanțe și de aceste mâncăruri caracteristice sezonului cald, dar trebuie să fim mai atenți la aspectul și mirosul mâncării, mai ales în locuri publice. Prepararea termică adecvată a alimentelor ne poate proteja de agenții infecțioși, inclusiv de bacteriile periculoase menționate.
