Deliciul sugerat de Mihaela Bilic pentru sărbători: pasca cu brânză dulce
Preparatele tradiționale de Paște, cum ar fi mielul, ouăle roșii, cozonacul și pasca, sunt nelipsite de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, recomandă pasca cu brânză dulce, descriind-o ca fiind un produs echilibrat din punct de vedere nutrițional. Potrivit acesteia, pasca se încadrează mai degrabă în categoria panificație decât cofetărie datorită combinației dintre cozonac și brânză.
În emisiunea lui Mihai Gâdea, Mihaela Bilic a declarat: „Pasca o ador. Eu pască aș mânca tot timpul anului. Ador produsele lactate, iar brânza în combinație cu coca de cozonac este irezistibilă.” Aceasta a menționat că pasca tradițională ar trebui să aibă o proporție echilibrată între aluat și umplutură, fiind preferabil ca brânza să fie deasupra, dar nu să domine complet. „Văd că începe să fie o tartă plină de brânză, cu un blat tot mai dulce, însă un cofetar bun ar trebui să evite excesul de zahăr, lăsând în evidență aromele naturale,” a adăugat Bilic.
Rețetă de pască tradițională
Ingrediente
Pentru aluat:
- 1/2 kg făină
- 150 g zahăr
- 250 ml lapte
- un cubuleț de drojdie
- 200 ml ulei
- două gălbenușuri
- un praf de sare
- esențe după gust
Pentru umplutură:
- un kg brânză de vaci
- 150 g stafide
- 5 ouă
- 200 g zahăr tos
- 60 g unt
- 3-4 linguri de griș
- coajă rasă de lămâie
Mod de preparare
Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de făină. Zahărul se topește în laptele rămas, iar gălbenușurile se freacă bine cu sare. După ce maiaua a crescut, se toarnă în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul. Se frământă și se lasă la crescut o oră.
Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul topit, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie. Din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde și se transferă în tavă. Se pune umplutura de brânză și deasupra se așează crucea din aluat. Se unge cu ou bătut și se coace.
