Producția agricolă globală se va reduce cu până la 24% până în anul 2100
Schimbările climatice vor diminua capacitatea planetei de a produce hrană, chiar și cu adaptarea practicilor agricole. Un studiu recent arată că randamentele mondiale la șase culturi agricole majore vor fi mai mici cu 11% până la 24% în 2100 comparativ cu nivelul actual. Fiecare creștere a temperaturii globale cu un grad Celsius va reduce capacitatea de producție alimentar cu 120 kcal pe persoană pe zi, ceea ce reprezintă 4,4% din consumul zilnic actual.
Dacă temperatura globală ar crește cu 3 grade Celsius, efectul ar fi similar cu renunțarea la micul dejun pentru fiecare persoană de pe planetă. Studiul a fost realizat timp de opt ani în 55 de țări de cercetători de la aproximativ 15 universități, sub umbrela Climate Impact Lab de la Universitatea de la Chicago. Deși cercetările anterioare au documentat pierderile de randamente agricole cauzate de schimbările climatice, acest studiu este primul care analizează atât efectele climatice, cât și cele ale adaptării practicilor agricole, inclusiv selecția soiurilor, utilizarea îngrășămintelor și irigațiile.
Cercetătorii au examinat situația pentru șase culturi de bază: grâu, porumb, orez, soia, sorg și manioc, conform diferitelor scenarii de emisii. Studiul nu ia în considerare schimbarea culturii sau decalarea însămânțărilor, bazându-se pe practicile existente, în condițiile în care fermierii observă deja efectele unei încălziri cu peste 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada pre-industrială.
Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, randamentele calorice vor fi cu 24% mai mici în 2100 comparativ cu o lume fără schimbări climatice. În contrast, pierderile de randament vor fi limitate la 11% dacă emisiile vor scădea rapid la nivelul net zero.
Schimbările climatice vor transforma peisajul agricol al planetei, iar marile câmpii americane din Corn Belt sau Midwest vor experimenta scăderi semnificative ale randamentelor. Pierderile ar putea ajunge până la 41% în 2100 în regiunile cele mai bogate și productive. Comunitățile rurale care practică agricultura de subzistență, în special cele dependente de cultura maniocului în Africa, vor fi grav afectate, cu o diminuare a randamentului de 28% în regiunile cele mai sărace.
