Brânza de burduf, mândria românească în topul celor mai delicioase brânzeturi
Cunoscuta publicație gastronomică Taste Atlas a actualizat recent topul celor mai interesante tipuri de brânză din lume. Deși România nu are o tradiție a brânzeturilor comparabilă cu cea a Italiei sau Franței, prezența brânzei de burduf în acest top este meritorie. Această brânză ocupă poziția 77 în clasament, în condițiile în care multe țări din centrul și estul Europei și din Balcani nu sunt deloc reprezentate, cu mici excepții, cum ar fi Polonia și Muntenegru.
Clasamentul brânzeturilor la nivel mondial
Italia se află pe primul loc în topul mondial, cu 33 de brânzeturi, cea mai celebră fiind Parmigiano Reggiano. Franța ocupă locul al doilea, cu 19 tipuri de brânză. Alte țări notabile care au un număr apreciabil de brânzeturi tradiționale incluse în top sunt Elveția, Germania, Spania, Portugalia și Grecia. Surprinzător, Olanda, cunoscută pentru brânzeturile sale, nu are niciun tip de brânză prezent în clasament. Pe de altă parte, brânzeturi din Brazilia, Mexic și chiar din Africa sunt incluse în listă.
Lista brânzeturilor din top 100
Lista actualizată pe 10 iunie include următoarele brânzeturi:
- Parmigiano Reggiano (Italia)
- Mozzarella di Bufala Campana (Italia)
- Stracchino di Crescenza (Italia)
- Graviera Naxou (Grecia)
- Queijo Serra da Estrela (Portugalia)
- Burrata (Italia)
- Saint-André (Franța)
- Reblochon (Franța)
- Pljevaljski Sir (Muntenegru)
- Mont d’Or (Franța)
- Grana Padano (Italia)
- Crottin de Chavignol (Franța)
- Pecorino Romano (Italia)
- Melichloro (Grecia)
- Brillat-Savarin (Franța)
- Provolone del Monaco (Italia)
- Pecorino Sardo (Italia)
- Bryndza Podhalańska (Polonia)
- Queijo de Azeitão (Portugalia)
- Pecorino Toscano (Italia)
- Provolone Valpadana (Italia)
- Comté (Franța)
- Vacherin Mont d’Or (Franța/Suedia)
- Queijo Canastra (Brazilia)
- Oaxaca Cheese (Mexic)
- Queijo São Jorge (Portugalia)
- Toma Piemontese (Italia)
- Bleu d’Auvergne (Franța)
- Beaufort (Franța)
- Stracciata (Italia)
- Sbrinz (Elveția)
- Piave Vecchio (Italia)
- Manchego Viejo (Spania)
- Njeguški Sir (Muntenegru)
- Provola (Italia)
- Graviera Kritis (Grecia)
- Gorgonzola Dolce (Italia)
- Zamorano (Spania)
- Raclette (Franța/Suedia)
- Burrata di Andria (Italia)
- Sulguni (Georgia)
- Queijo Coalho (Brazilia)
- Serra do Pico (Portugalia)
- Testouri (Nord Africa)
- Redykolka (Polonia)
- Délice de Bourgogne (Franța)
- Gorgonzola Piccante (Italia)
- Coolea (Irlanda)
- Taleggio (Italia)
- Brillat-Savarin Affiné (Franța)
- Torta del Casar (Spania)
- Ricotta Salata (Italia)
- Sirene (Balcani)
- Roncal (Spania)
- Camembert de Normandie (Franța)
- Cabrales (Spania)
- Mahón (Spania)
- Stracciatella (Italia)
- Pecorino Siciliano (Italia)
- Touree de L’Aubier (Elveția)
- Saint-Marcellin (Franța)
- Requeijão (Portugalia/Brazilia)
- Kasseri (Grecia)
- Garrotxa (Spania)
- Halloumi (Cipru)
- Tetilla (Spania)
- Roncal (Spania)
- Bleu de Gex (Franța)
- Graviera Naxou (Grecia)
- Asiago (Italia)
- Saint-Nectaire (Franța)
- Etorki (Franța)
- Queijo Serra da Canastra (Brazilia)
- Azeitão (Portugalia)
- Chabichou du Poitou (Franța)
- Serra da Vila (Portugalia)
- Brânză de burduf (România)
- Pecorino di Filiano (Italia)
- Caciocavallo Silano (Italia)
- Castelmagno (Italia)
- Valdeon (Spania)
- Fontina Valdostana (Italia)
- Ossau-Iraty (Franța)
- Formaggio di Fossa di Sogliano (Italia)
- Bleu des Causses (Franța)
- Bagòss (Italia)
- Scamorza (Italia)
- Feta (Grecia)
- Casu Marzu (Italia)
- Bleu de Bresse (Franța)
- Ricotta di Bufala Campana (Italia)
- Fromage de Herve (Belgia)
- Queso Majorero (Spania)
- Pecorino di Pienza (Italia)
- Tilsiter (Germania/Suedia)
- Fontina (Italia)
- Queijo do Pico (Portugalia)
- Queso Idiazábal (Spania)
- Anevato (Grecia)
- Serra da Estrela Velho (Portugalia)
