Cozonaci delicioși cu nuci și vișine
Anna Lesko a împărtășit rețeta savuroasă de cozonaci cu nuci și vișine, ideală pentru gospodinele pasionate de gătit. Preparatul necesită doar câteva ingrediente simple, dar oferă o desfătare deosebită.
Ingrediente pentru aluat:
- 25 gr drojdie
- 400 gr zahăr (ce se împarte la întreaga rețetă)
- 100 gr unt
- 1 kg făină
- 500 ml lapte cald
- 7 gălbenușuri
- coajă de portocală și de lămâie
- esență de vanilie
Ingrediente pentru compoziție:
- zahăr după gust (din cele 400 gr)
- 50 gr cacao
- vișine în propriul suc
- 500 gr nuci zdrobite
- gem de prune
- stafide
- 7 albușuri (se bat cu zahăr din cele 400 gr)
Ingrediente pentru aspectul final:
- 2 gălbenușuri
- 1/2 linguriță de scorțișoară
- 1 lingură rasă de miere
- nucă
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu drojdia, zahărul și puțin lapte. Se lasă la dospit timp de 20 de minute. După ce drojdia a crescut, se adaugă restul de zahăr, coaja rasă de lămâie și portocală, laptele rămas și untul. Se frământă bine și se lasă la dospit. Între timp, se mixează gălbenușurile cu zahărul, până se obține o spumă densă, care se adaugă peste aluatul dospit.
Pentru compoziție, se amestecă nucile, stafidele, gemul de vișine, vișinele în propriul suc și puțină cacao. Se bat albușurile cu zahăr și se combină toate ingredientele.
Aluatul gata dospit se întinde, se adaugă compoziția, apoi se împletește cozonacul. Acesta se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se unge pe deasupra cu gălbenuș, miere și scorțișoară. Se coace timp de 60 de minute la 180 de grade.
