Coșul de cumpărături în România: cele mai accesibile și cele mai scumpe orașe
Ploiești, Iași, Bistrița și Satu Mare se află în topul orașelor cu cele mai mari scumpiri pentru un coș format din 10 alimente, conform datelor de la Institutul Național de Statistică. În contrast, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Alba Iulia și Alexandria au înregistrat scăderi ale prețurilor pentru același coș alimentar.
Coșul de consum include 10 produse: cartofi, fasole uscată, ceapă uscată, varză de toamnă, usturoi uscat, morcovi, mere, lapte de vacă, brânză telemea de oaie, miere de albine și ouă. Cei mai scumpi cartofi se găsesc în București, urmați de Călărași, Arad, Timișoara și Oradea, iar cei mai ieftini cartofi se află la Slatina și Tulcea.
În ceea ce privește ouăle, cele mai scumpe (2 lei/bucată) sunt în Baia Mare și Focșani, în timp ce cele mai ieftine pot fi cumpărate de la Slatina și Botoșani. Fasolea este cea mai scumpă în Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc, iar la Slatina și Slobozia se găsește la cel mai bun preț.
Analizând salariile nete din capitalele de județ, se observă că, în Focșani, achiziția unui coș format din cele 10 produse reprezintă 90% din salariul zilnic al unui angajat. Astfel, clasamentul orașelor se schimbă, Capitala fiind cea mai avantajoasă din acest punct de vedere.
Cel mai scump coș de consum se află la Cluj-Napoca, unde pentru a cumpăra câte 1 kg din cele 10 produse este necesară o sumă aproape de 200 de lei. În comparație, la Slobozia aceleași produse costă în jur de 125 de lei. Clujul este urmat de Timișoara, Galați și Sfântu Gheorghe, în timp ce Capitala ocupă locul al cincilea în ceea ce privește nivelul prețurilor pentru cele 10 produse, deși are cele mai mari salarii din țară.
