Plafonarea alimentelor a dus la creșterea prețurilor cu 30%
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că plafonarea alimentelor a condus la o creștere cu 30% a prețurilor la raft, considerând că decizia a fost greșit implementată de către guvern.
„Vorbim despre plafonarea adaosului comercial la cele 19 categorii de produse. S-au realizat scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele pe care noi le-am avut în plafonare. De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%. S-a dovedit că s-a făcut o greșeală inclusiv în sistemul energetic, pentru că nu trebuie să mergi cu o plafonare a produsului. Plafonarea produsului implică cheltuieli ale statului român, pentru că atunci când este plafonare pe produs, ca stat ai obligativitatea să plătești pierderile înregistrate de către societăți, inclusiv la energie”, a afirmat Barbu la FoodIntelForum, un eveniment dedicat agribusiness-ului.
În opinia sa, plafonarea adaosului comercial ar trebui să fie aplicată de la producătorul de energie până la utilizatori. „Am propus și voi propune în continuare plafonarea adaosului comercial de la producătorul de energie până la utilizatori pentru că atunci statul nu va mai trebui să plătească sume cuprinse între patru, cinci sau șase miliarde de lei pe an companiilor care fac doar intermediere și nu sunt producători de energie”, a adăugat ministrul.
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost introdusă în august 2023, cu scopul de a combate creșterea excesivă a prețurilor. Aceasta viza inițial 14 grupe de produse alimentare și a fost extinsă pentru a continua în 2024, fiind prelungită până la 30 iunie 2025.
Lista produselor incluse în plafonare cuprinde: pâine albă simplă (300-500 g), lapte de vacă de consum (1 l, 1,5% grăsime, fără UHT), brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă (3,5% grăsime, max. 200 g), făină albă de grâu „000” (până la 1 kg), mălai (până la 1 kg), ouă de găină (calibrul M), ulei de floarea-soarelui (până la 2 l), carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți albi vrac, zahăr alb tos (până la 1 kg), smântână (12% grăsime), unt (până la 250 g) și magiun (până la 350 g).
