16 decembrie 2025
Contact
Reper News
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Reper NewsReper News
Font +/-Aa
Cautare
  • Categorii
    • Politică
    • Local
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 repernews.ro
Actual

Legătura surprinzătoare între consumul de alimente ultraprocesate și apariția timpurie a bolii Parkinson

Radu Bălescu
Ultima actualizare: 11/05/2025 00:02
Radu Bălescu
Distribuie
legatura dintre alimentele ultraprocesate si debutul precoce al bolii parkinson 681fbbef7729b
Distribuie

Legătura surprinzătoare între consumul de alimente ultraprocesate și apariția timpurie a bolii Parkinson

Un nou studiu sugerează că o dietă bogată în alimente ultraprocesate ar putea accelera simptomele neurologice timpurii, atrăgând atenția asupra pericolelor alimentației moderne asupra sănătății creierului. Obiceiurile alimentare adoptate pe parcursul vieții pot influența semnificativ sănătatea creierului, iar specialiștii subliniază că o alimentație echilibrată este esențială, fiind corelată cu un risc redus de boli neurodegenerative.

Persoanele care consumă alimente ultraprocesate, precum fulgii de cereale pentru micul dejun, produsele de patiserie ambalate și mezelurile, sunt mai predispuse să prezinte semne timpurii ale bolii Parkinson comparativ cu cele care consumă foarte puține astfel de alimente. Studiul, care va fi publicat în numărul din luna iunie al revistei Neurology, a investigat prezența semnelor bolii Parkinson în stadiul prodromal, cea mai timpurie fază a bolii, în care procesul de neurodegenerare a început deja, însă simptomele clasice nu s-au manifestat încă.

Simptomele timpurii pot apărea cu ani sau chiar decenii înainte de instalarea simptomelor tipice, precum tremurul, dificultățile de echilibru sau încetinirea mișcărilor. Studiul a evidențiat că un consum excesiv de alimente procesate, cum ar fi băuturile carbogazoase dulci și gustările ambalate, ar putea accelera apariția acestor semne timpurii ale bolii Parkinson.

Cercetarea a inclus 42.853 de persoane cu o vârstă medie de 48 de ani, care nu aveau boala Parkinson la începutul studiului, monitorizate pe o perioadă de până la 26 de ani. Participanții au fost supuși periodic unor examene medicale și au completat chestionare despre starea de sănătate. Aceștia au raportat și un jurnal alimentar la fiecare doi până la patru ani, notând ce alimente au consumat și cât de des.

Cercetătorii au analizat mai multe tipuri de alimente ultraprocesate, inclusiv sosuri, creme tartinabile sau condimente, dulciuri ambalate, gustări sau deserturi, băuturi îndulcite artificial sau cu zahăr, produse de origine animală, iaurturi sau deserturi din lactate, și gustări sărate ambalate. O porție a fost considerată echivalentă cu o doză de băutură carbogazoasă, aproximativ 30 de grame de gustări sărate ambalate, o felie de prăjitură preambalată, un crenvurș sau o lingură de ketchup.

Cercetătorii au împărțit participanții în cinci grupuri, iar grupul cu cel mai ridicat consum mânca în medie 11 sau mai multe porții de alimente ultraprocesate pe zi. Participanții din grupul cu cel mai redus aport alimentar de acest tip au raportat un consum mediu de sub trei porții pe zi. După ajustarea pentru factori precum vârsta, activitatea fizică și fumatul, s-a constatat că participanții care consumau 11 sau mai multe porții de alimente ultraprocesate pe zi aveau o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a prezenta trei sau mai multe semne timpurii ale bolii Parkinson comparativ cu cei care consumau mai puțin de trei porții pe zi.

Analizând semnele timpurii individuale ale bolii Parkinson, cercetătorii au observat că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate era asociat cu un risc crescut pentru aproape toate simptomele, cu excepția constipației. Optarea pentru un consum redus de alimente procesate și o alimentație bazată pe produse cât mai naturale și hrănitoare ar putea reprezenta o strategie eficientă pentru protejarea sănătății creierului.

Studiul nu demonstrează că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate cauzează semne timpurii ale bolii Parkinson, ci indică o asociere. Cercetătorii subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări, conform cărora reducerea consumului de alimente procesate ar putea încetini apariția celor mai timpurii semne ale bolii Parkinson.

Etichete:alimentedietăparkinsonstudiu
Distribuie acest articol
E-mail Copiază legătură Imprimare
Articolul precedent un nurnberg pentru vladimir putin si serghei lavrov totul despre tribunalul pentru rusia care a primit binecuvantarea europei 681fbbec26894 Un „Nurnberg” pentru Vladimir Putin și Serghei Lavrov: Detalii despre instanța internațională pentru Rusia, aprobată de Europa.
Articolul următor gigi becali a numit colosul din europa pe care vrea sa l aduca la bucuresti in champions league 681fbf279ce58 Gigi Becali a dezvăluit echipa europeană pe care își dorește să o aducă la București în Liga Campionilor
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

Florin Manole, Ministrul Muncii, își face apariția astăzi la Digi24!

Florin Manole, Ministrul Muncii, la Digi24 Majorarea salariului minim pe economie, programată pentru 1 ianuarie…

16/12/2025

Nicușor Dan contestă la Curtea Constituțională „Legea Novak”, subiect de controversă pentru echipele din SuperLiga României

Nicușor Dan contestă la Curtea Constituțională „Legea Novak” Președintele Nicușor Dan a atacat la Curtea…

16/12/2025

Kremlinul respinge oferta de pace de Crăciun: „Dorim să ne îndeplinim scopurile și să ne protejăm interesele”

Kremlinul respinge oferta de pace de Crăciun Kremlinul a refuzat marți, 16 decembrie, un armistițiu…

16/12/2025

Primăria Constanța admite necesitatea reformelor la CT BUS, dar consideră că protestul este nevalid!

Primăria Constanța admite necesitatea reformelor la CT BUS, dar consideră protestul nevalid Reprezentanții Primăriei Constanța…

16/12/2025

Rusia pune capăt accesului la YouTube: Deciziile Parlamentului și rațiunile din spatele acestei măsuri drastice

Rusia blochează accesul la YouTube În Rusia, YouTube va fi complet blocat în următoarele șase…

16/12/2025

S-ar putea să vă placă și

un alt judecator de la curtea de apel ploiesti vrea sa transeze problema turului 2 inapoi 682468a152df3
Actual

Un alt magistrat de la Curtea de Apel Ploiești își propune să rezolve dilema „returului în turul 2”

Moderator Radu Bălescu
perchezitii dna la firme din timisoara intr un dosar de evaziune fiscala prejudiciul depaseste 30 de milioane de lei 68efeaaae665e
Actual

Razie a DNA în Timișoara: Firme sub lupa autorităților într-un caz de evaziune fiscală de peste 30 de milioane de lei

Moderator Radu Bălescu
dnsc care sunt cele mai raspandite expresii care pot demasca un atac de tip phishing 68a23ae2adba4
Actual

DNSC: Descoperă cele mai frecvente expresii care dezvăluie un atac de phishing!

Moderator Radu Bălescu
video curtea bisericii negre din brasov va fi reabilitata dupa 150 de ani cum va arata si cand ar urma sa fie gata lucrarile 68c792a95ed50
Actual

Curtea Bisericii Negre din Brașov va renaște după un secol și jumătate: Detalii despre noul său aspect și termenul de finalizare al lucrărilor

Moderator Radu Bălescu
Reper News
Facebook Twitter Youtube
Site-ul nostru de știri îți pune la dispoziție cele mai recente informații și analize detaliate dintr-o gamă largă de domenii: politică, actualitate, economie, evenimente internaționale, lifestyle, sport și travel. Echipa noastră de jurnaliști monitorizează constant evoluțiile din întreaga lume, garantându-ți perspective echilibrate și obiective, pentru a te menține mereu bine informat.
Utile
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate
© 2025 repernews.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?