28 octombrie 2025
Contact
Reper News
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Reper NewsReper News
Font +/-Aa
Cautare
  • Categorii
    • Politică
    • Local
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 repernews.ro
Sănătate

Fundamentul nutritiv: Puterea diversității în alimentație

Radu Bălescu
Ultima actualizare: 04/05/2025 17:03
Radu Bălescu
Distribuie
principiul de baza al nutritiei varietatea 6817738a3cb5e
Distribuie

Fundamentul nutritiv: Puterea diversității în alimentație

După o perioadă de post, caracterizată printr-o alimentație exclusiv vegetală, este important să nu uităm principiul de bază al nutriției – varietatea. Consiliul Naţional australian al Cercetării pentru Sănătate și Medicină recomandă consumul zilnic al unei varietăți de alimente din cinci grupe principale: legume de diferite culori, fructe, cereale integrale, surse de proteine și surse de calciu cu conținut redus de grăsimi, completate de un consum adecvat de apă, de cel puțin cinci căni pe zi.

În ceea ce privește sursele de proteine și calciu, mulți oameni asociază aceste nutrienți cu carne și lapte. Totuși, există o gamă variată de alimente vegetale bogate în proteine și calciu care pot îmbogăți mesele noastre. Pentru o persoană cu un stil de viață mai puțin activ, necesarul zilnic de proteine este cuprins între 0,8 și 1 g per kilogram-corp, în timp ce pentru cei activi și foarte activi, necesarul crește la 1,2-2 g proteine per kilogram-corp.

Leguminoasele sunt cele mai bogate surse de proteine, cu boabele de soia având un conținut de circa 20 g de proteine per jumătate de cană. Alte surse de proteine din plante includ tempeh, tofu, linte, fasole, mazăre, năut, lapte și iaurt de soia, precum și lapte de ovăz și cânepă.

Fructele oleaginoase, precum nucile și semințele, oferă și ele proteine. De exemplu, un sfert de cană de semințe de cânepă furnizează la fel de multe proteine ca o porție de tofu, iar semințele de dovleac oferă mai multe proteine decât o jumătate de cană de linte gătite. Alte surse valoroase includ arahidele, semințele de chia, in, migdale, semințele de floarea-soarelui și susanul. Semințele de in sunt deosebit de bogate în lignani, fitoestrogeni cunoscuți pentru activitatea lor protectoare față de cancerul de sân și de ovar.

Gustări nutritive pot fi realizate din felii de pâine integrală unse cu unt de arahide, migdale sau caju, completate de felii de banană sau gem. O altă sursă bună de proteine este drojdia nutrițională; două linguri de fulgi adăugați la o salată sau pe paste oferă mai multe proteine decât o porție de linte.

Cerealele integrale nu sunt mai prejos, 85 g de seitan furnizând 20 g de proteine, la fel ca boabele de soia. Seitanul, un produs obținut din făină de grâu, nu este recomandat persoanelor cu celiachie, iar calitatea proteinelor din seitan este inferioară proteinelor din soia. Alte cereale care furnizează proteine includ grâul kamut, quinoa, pâinea integrală, orezul brun, hrișca și fulgii de ovăz.

Legumele sunt esențiale pentru aportul de fibre, vitamina C și fitonutrienți, iar unele dintre ele pot suplimenta proteinele din celelalte surse: roșii uscate, anghinare, broccoli, varza de Bruxelles și spanacul. O dietă variată și colorată ne permite să asigurăm necesarul de proteine fără a exagera cu produsele animale, în special cu carnea roșie. Se recomandă consumul a cel puțin patru porții de leguminoase pe săptămână, ideal o porție pe zi, completând astfel aportul din ouă, pește, carne de pui și lactate.

În ceea ce privește calciul, cele mai bune surse nelactate includ tofu coagulat cu săruri de calciu, sardine cu oase, spanac, kale, varză, broccoli, migdale, semințe de mac, de chia, de cânepă și de susan (în special sub formă de tahini), smochine uscate, fasole albă, fasole ochinegru, rubarba, edamame și lapte vegetal fortificat cu calciu. Dintre produsele lactate, surse excelente sunt ricotta, urda, parmezanul, brânza proaspătă de vaci, telemeaua, brânza de capră, mozzarella, brânza Gruyere și brânza Swiss.

Distribuie acest articol
E-mail Copiază legătură Imprimare
Articolul precedent video alegeri prezidentiale 2025 turul 1 vocea oamenilor din satele izolate in munti si uitate de politicieni traim cu sperantele 68176f341d5f5 Alegeri prezidențiale 2025, prima rundă: Poveștile celor din satele îndepărtate, lăsate în urmă de politicieni. „Ne hrănim cu speranțe”
Articolul următor putin se gandeste sa organizeze un concurs intre cei care vor sa ii ia locul 6817738cb80ae Putin își planifică un „turneu” pentru cei care aspiră la tronul său.
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

Primăria din Mangalia intenționează să crească impozitele pentru promovarea turismului

Primăria din Mangalia intenționează să crească impozitele pentru promovarea turismului Primăria Municipiului Mangalia a început…

28/10/2025

Constanța se pregătește pentru alegeri parțiale pe 7 decembrie: PSD își prezintă deja candidații!

Constanța se pregătește pentru alegeri parțiale pe 7 decembrie Guvernul României a stabilit data de…

28/10/2025

Proiectul de extindere a Delfinariului din Constanța progresează, însă licitația pentru echipamente a fost anulată din nou.

Proiectul de extindere a Delfinariului din Constanța progresează, însă licitația pentru echipamente a fost anulată…

28/10/2025

Boreal Plus: O nouă comunitate dedicată locuitorilor din Constanța

Boreal Plus: O nouă comunitate dedicată locuitorilor din Constanța Piața rezidențială din Constanța a cunoscut…

28/10/2025

Incidente tumultoase la Cochirleni: un recidivist, găsit vinovat de agresiune și amenințări, susține că el a fost cel atacat în fața judecătorilor.

Incidente tumultoase la Cochirleni Un bărbat din județul Constanța, Dumitrel N., a fost condamnat la…

28/10/2025

S-ar putea să vă placă și

usturoiul bomba de nutrienti recomandata de dr cezar 6801188901ca0
Sănătate

Usturoiul – „super-alimentul“ recomandat de Dr. Cezar pentru sănătate optimă

Moderator Radu Bălescu
tipul de branza pe care il consumi ar putea creste riscul de diabet de tip 2 avertizeaza oamenii de stiinta 67fcec8ca7e35
Sănătate

Atenție la brânză! Consumul ei poate spori riscul de diabet de tip 2, avertizează experții.

Moderator Radu Bălescu
proteine si vitamine esentiale pentru sanatatea pielii 6820f4fe202d3
Sănătate

Componente fundamentale pentru o piele radiantă: proteine și vitamine indispensabile sănătății!

Moderator Radu Bălescu
mic dejun recomandat de un medic pentru scaderea colesterolului 68a60d7dcde8d
Sănătate

Micul dejun ideal, sugerat de un specialist pentru reducerea colesterolului

Moderator Radu Bălescu
Reper News
Facebook Twitter Youtube
Site-ul nostru de știri îți pune la dispoziție cele mai recente informații și analize detaliate dintr-o gamă largă de domenii: politică, actualitate, economie, evenimente internaționale, lifestyle, sport și travel. Echipa noastră de jurnaliști monitorizează constant evoluțiile din întreaga lume, garantându-ți perspective echilibrate și obiective, pentru a te menține mereu bine informat.
Utile
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate
© 2025 repernews.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?