Deliciile culinare ale românilor de 1 Mai: Micul rege și surprizele gastronomice care îl însoțesc
Micii rămân vedetele zilei de 1 Mai, iar în topul preferinţelor, pe lângă preparatele tradiţionale, se remarcă dulciurile, pentru care cererea s-a dublat anul trecut. O analiză realizată de o platformă multi-categorie a analizat comportamentele de consum ale românilor cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii.
Pe 1 Mai 2024, s-a înregistrat un volum total de comenzi în creştere cu 25% faţă de aceeaşi zi a anului precedent, iar micii s-au menţinut în topul preferinţelor. Ziua Internaţională a Muncii a reconfirmat apetitul românilor pentru mâncăruri tradiţionale, cu un volum total de comenzi crescut cu 25% comparativ cu anul anterior, din partea celor care au ales să sărbătorească relaxat, acasă.
„De 1 Mai, vedetele zilei au fost micii. Acest preparat emblematic a înregistrat o creştere de 25% în volum faţă de 2023 şi a reprezentat aproape 30% din totalul comenzilor de mâncare tradiţională livrate de restaurante. Cererea a fost cea mai intensă în marile oraşe, cu Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi şi Braşov în topul clasamentului.”
Românii au completat meniul de 1 Mai cu burgeri, sandvişuri, cartofi prăjiţi, dar şi cu alte preparate clasice, precum ciorba de burtă, ciorba de legume, papanaşii şi sarmalele, cu sau fără mămăligă. Cele mai multe comenzi de mâncare tradiţională au venit din Bucureşti, Braşov, Piteşti, Constanţa şi Iaşi.
În ceea ce priveşte băuturile, berea a fost, ca în fiecare an, preferata zilei, urmată de băuturile carbogazoase şi de apă. Un alt trend care a ieşit în evidenţă anul trecut a fost creşterea spectaculoasă a comenzilor de dulciuri – clătite, îngheţată şi prăjituri – cu aproape 50% mai mare decât în 2023.
