Cresterea intoxicațiilor grave cu Listeria în Europa în 2024
Cazurile de intoxicații severe cu bacteria Listeria au crescut alarmant în Europa în 2024, conform unui raport al ECDC și EFSA. Peste 3.000 de infecții au fost confirmate, iar aproape 70% dintre pacienți au necesitat spitalizare. De asemenea, raportul indică faptul că una din 12 persoane infectate a murit.
Infecțiile cu Listeria sunt de obicei transmise prin alimente și, deși sunt rare, pot fi mortale. Potrivit raportului, până la 3% dintre alimentele gata de consum depășesc limitele impuse de Uniunea Europeană privind contaminarea cu Listeria, iar cârnații fermentați sunt cel mai frecvent produs contaminat.
„Chiar dacă contaminarea este rară, Listeria poate provoca îmbolnăviri severe, ceea ce o face una dintre cele mai grave amenințări alimentare pe care le monitorizăm”, a declarat Ole Heuer, coordonatorul activității ECDC privind sănătatea umană, animală și de mediu.
Focare alimentare în creștere
În 2024, au fost raportate 6.558 de focare alimentare, înregistrându-se o creștere de 14,5% față de anul precedent. Deși numărul cazurilor și al spitalizărilor a crescut, numărul deceselor a scăzut. Această tendință ascendentă a infecțiilor alimentare este probabil influențată de schimbarea obiceiurilor alimentare, cum ar fi consumul mai frecvent de mese gata preparate, precum și de manipularea neigienică a alimentelor și îmbătrânirea populației, care devine mai vulnerabilă la îmbolnăviri.
Legumele și alte produse neanimale au fost legate de cele mai multe decese în focarele alimentare cu origine clar confirmată, în timp ce Salmonella a fost responsabilă pentru majoritatea focarelor care au afectat mai multe țări, ouăle și produsele din ouă fiind principala sursă.
Creșterea infecțiilor cu Salmonella
Agențiile UE au raportat o „creștere semnificativă” a infecțiilor cu Salmonella în fermele de păsări în ultimul deceniu, subliniind că multe state membre nu îndeplinesc suficient cerințele pentru a combate această problemă. Doar 14 țări au reușit să îndeplinească integral obiectivele privind reducerea Salmonellei în fermele avicole.
Măsuri de prevenire a riscurilor alimentare
Agențiile au subliniat că oamenii pot lua măsuri pentru a se proteja de infecțiile alimentare, cum ar fi păstrarea frigiderului la 5°C sau mai puțin, consumarea preparatelor gata de mâncat înainte de data expirării, gătirea temeinică a cărnii, separarea alimentelor crude de cele gătite și spălarea mâinilor, a ustensilelor și a suprafețelor după manipularea alimentelor crude.
De asemenea, au avertizat că „grupurile vulnerabile”, inclusiv adulții în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar slăbit, ar trebui să evite consumul alimentelor cu risc ridicat, precum preparatele gata de mâncat, laptele nepasteurizat și brânza moale nepasteurizată. Protejarea acestor grupuri necesită o supraveghere puternică, o producție alimentară sigură și precauții esențiale la domiciliu.
